Počasí dnes22 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Ministerstvo vnitra odškodní pozůstalé plavce, kterého na Jesenické přehradě usmrtil policejní člun

Nejvyšší soud s konečnou platností potvrdil rozsudek o odškodnění 400 000 korun za tragickou smrt plavce na přehradě Jesenice na Chebsku. Přejel jej hlídkující policejní člun. Peníze mělo podle rozsudku vyplatit ministerstvo vnitra, a to dědicům po otci zemřelého plavce, který žalobu o náhradu nemajetkové újmy podával a v mezičase také zemřel. Rozhodnutí je dostupné na úřední desce Nejvyššího soudu.

Neštěstí se stalo v červenci 2015. Policista, který člun řídil, podle rozsudku trestního soudu nevěnoval dostatečnou pozornost dění na hladině a nepřizpůsobil rychlost jízdy povětrnostním podmínkám. Člun se pohyboval v místech, kde nebylo plavání nijak omezené. Za usmrcení z nedbalosti uložil Okresní soud v Chebu policistovi podmínečný trest. Otec zemřelého muže podal žalobu o náhradu nemajetkové újmy, požadoval 400 000 korun. S nárokem v plném rozsahu uspěl jak u okresního soudu, tak u Krajského soudu v Plzni a nyní u Nejvyššího soudu.

Ministerstvo vnitra v dovolání nastolovalo otázku, podle jakých právních předpisů se má za specifických okolností chebské kauzy odškodňovat újma způsobená policistou. Západočeské soudy použily zákon o policii, nikoliv zákon o odpovědnosti za škodu způsobenou při výkonu veřejné moci rozhodnutím nebo nesprávným úředním postupem.

Nejvyšší soud nenašel důvod k zásahu, justice prý správně aplikovala zákon o policii. Nemajetková újma vznikla v příčinné souvislosti s plněním úkolů policie a zároveň bez souvislosti s nějakým konkrétním trestním řízením. Plnění úkolů policie zahrnuje i výkon hlídkové činnosti, konstatoval Nejvyšší soud.

Hodnocení článku je 34 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto HZS KVK

Štítky odškodnění, smrt plavce, nejvyšší soud, Jesenická přehrada, policejní člun, plavec, ministerstvo vnitra, okres Cheb, Jesenice, Krajský soud v Plzni, Cheb

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ministerstvo vnitra odškodní pozůstalé plavce, kterého na Jesenické přehradě usmrtil policejní člun  |  Krimi  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.