Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Soud potvrdil chůvě pětileté vězení za smrtelné zranění dítěte z vietnamské komunity

Pětileté vězení potvrdil pražský vrchní soud ženě, která způsobila devatenáctiměsíčnímu chlapci taková zranění, že na jejich následky zemřel. Devětašedesátiletá Hana R. z Chebu dělala malému vietnamskému chlapci chůvu. Podle verdiktu ho v březnu 2019 úmyslně napadla, protože ji neustále obtěžoval. Dítě na rozsáhlá zranění hlavy i přes vysoce odbornou lékařskou péči a operaci v motolské nemocnici za týden zemřelo. Žena vinu odmítá.

„Obžalovaná nemluví pravdu v tom, jakým způsobem se ohradila proti otravování poškozeného," prohlásil předseda odvolacího senátu Jiří Lněnička. Podle něj je to jediné vysvětlení toho, jak se případ mohl stát. Jednoznačně se podle něj prokázalo, že chlapec zemřel na čerstvé poranění mozku. Znalci uvedli, že si zranění nemohl způsobit sám.

„Opravdu se cítím nevinná. Já jsem dětem dala všechnu lásku, co jsem měla," uveda Hana R. Dodala, že chlapce nikdy neuhodila a že všeho lituje. Ženě hrozil trest osm až 16 let vězení. Prvoinstanční soud jí však trest mimořádně snížil. Lněnička dodal, že mírnější trest již uložit nešlo.

Žalobkyně při hlavním líčení připustila, že se nepodařilo přesně prokázat mechanismus zranění dítěte, podle znalců na jeho hlavu působilo kontaktní tupé násilí střední až vyšší intenzity Chůva ale nepřivolala ihned lékařskou pomoc, sanitku zavolala, až když si pro dítě přišel odpoledne jeho otec a nemohl ho probudit.

Soud ženě zároveň uložil pětiletý zákaz vykonávat práci chůvy u nepříbuzných dětí. Zdravotní pojišťovně má zaplatit téměř 360 tisíc korun a rodičům za smrt jejich jediného dítěte celkem milion korun.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Policie ČR

Štítky Soud, vrchní soud, chůva, vietnamské dítě, smrtelné zranění, věznice, úraz, Fakultní nemocnice v Motole, Cheb

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Soud potvrdil chůvě pětileté vězení za smrtelné zranění dítěte z vietnamské komunity  |  Krimi  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.