Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 17. května 2024  |  Svátek má Aneta
Bez reklam

Nové ohnisko koronavirové nákazy se objevilo na ubytovně Stannum v Horním Slavkově

, aktualizováno 9. prosince 2020, 16:59

Krajští hygienici zaznamenali nákazu u 29 lidí pobývajících na ubytovně U Karkulky v Horním Slavkově. Téměř polovina klientů je závislá na péči druhých. Kvůli karanténě se rázem ocitlo zařízení bez veškerých služeb a bylo nutné zajistit dodávku stravy nebo podávání léků. Vstup do objektu nyní zabezpečují hasiči.

V Karlovarském kraji přibylo v úterý 17 potvrzených případů koronaviru, v pondělí jich bylo 112. Rizikové skóre v protiepidemickém systému PES kleslo za poslední den o 24 bodů na hodnotu 56, což odpovídá třetímu z pěti stupňů pohotovosti. 

V bezbariérové ubytovně Stannum v Horním Slavkově momentálně pobývá 55 lidí. Zařízení je určeno pro osoby se sníženou soběstačností a řada z nich potřebuje asistenci. Nyní je 29 z nich nakaženo virem covid-19. Celé zařízení tak muselo okamžitě do karantény a nastala otázka, jak dál zajistit jeho další fungování.

„Svolali jsme stálou pracovní skupinu Krizového štábu Karlovarského kraje, zástupce Hasičského záchranného sboru Karlovarského kraje, záchranáře a přizvali jsme i tajemníka krizového řízení ORP Sokolov. Se starostou Horního Slavkova Alexandrem Terekem jsme se domluvili na dodávce stravy, chyběla pečovatelská služba pro klienty, kteří jsou imobilní nebo se nepohybují. Velmi nám vyšli vstříc pracovníci agentury LADARA a pečovatelských služeb z Rotavy a Horního Slavkova, kteří až do soboty 12. prosince budou do ubytovny dojíždět a starat se o klienty,“ uvedl hejtman Petr Kubis (za ANO).

Vstup do objektu zabezpečují krajští hasiči, u budovy také stojí zázemí, kde před vstupem dostane příchozí ochranné pomůcky, aby nedošlo k dalšímu šíření nákazy. Od soboty by se měl opět do zařízení vracet personál, který je momentálně v karanténě.

„Před ubytovnou jsme vybudovali zázemí, kde jsou všechny osoby vcházející do prostoru ubytovny vybaveni ochrannými pomůckami a poučeni, jak se při práci s těmito pomůckami chovat, při opuštění budovy pak hasiči zajišťují správné uložení použitých pomůcek a desinfekci jak osob, tak veškerého použitého materiálu. Zároveň hasiči zajišťují i odvoz personálu či materiálu. Na místě budou hasiči nepřetržitě minimálně do víkendu,“ upřesnil mluvčí krajských hasičů Martin Kasal.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto HZS KVK

Štítky koronavirus, nákaza, covid-19, ohnisko, Karlovarský kraj, Horní Slavkov, ubytovna, infekční onemocnění, karanténa, Hasičský záchranný sbor, Petr Kubis, Martin Kasa, ANO 2011, Sokolov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nové ohnisko koronavirové nákazy se objevilo na ubytovně Stannum v Horním Slavkově  |  Koronavirus  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.