Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

(NE)OBYČEJNÍ: Ve druhé třídě jsem si měl vybrat, jestli chci pingpongový stůl nebo barometr. Vyhrál barometr, říká meteorolog Kovařík

Rudolf Kovařík je rodákem ze Šindelové. Svému okolí je znám především jako meteorolog. Než se jím stal, ušel velký kus cesty. Život ho zavál například do Kazachstánu, kam byl během vojenské služby vyslán naučit se zacházet se systémem vzdušné obrany Krug. V roce 1986 převzal správu nad meteorologickou stanicí na Šindelové. Svou předpovědí občas zkazí lidem náladu a například herci Danny DeVitovi i celý oběd.

Rudolf Kovařík se narodil 24. března 1965 v obci Šindelová

Je potomkem přesídlenců z rumunského Banátu

Je vyučen obráběčem kovů

Je velkým milovníkem historie i kronikářem obce Šindelová

Koníčkem i obživou je pro něj také truhlařina

Než se dostaneme k meteorologii, tak se trochu vrátíme v čase. Vaše vojna totiž byla poměrně dobrodružná.

Také říkám, že jsem byl s největší cestovkou ČSLA, Československá lidová armáda. V Jihlavě jsme měli raketové vojsko, které hlídalo, jak se říká stát a strategicky důležité oblasti. No a s těma raketama se tam nedalo cvičit, takže se muselo do Kazachstánu, Uzbekistánu, Kyrgyzstán a oblast Bajkonuru. Takže to bylo vojenské území Sovětského svazu a tam se cvičilo. Bylo to hodně zajímavé.

A asi i nebezpečné…

Tolik kilometrů od domova, plus naprosto neznámé území a za další cvičit v těchto oblastech s takovou technikou. Tyhle rakety létaly 50 kilometrů do výšky a 250 kilometrů daleko. A ničili letecké cíle, takže to bylo docela zvláštní, když nám Rusové vytáhli do vzduchu kluzáky a my jsme to měli, jak se říká zasahovat. Když ta raketa startovala, tak to můžu říct, že jsme byli rádi, že jsme dostatečně daleko. Zprvu se nám to v Jihlavě zdálo jako sranda, ale pak na těch místech to bylo něco jiného.

Po vojně jste se vrátil na Šindelovou, kde není tak snadné žít. Nenapadlo Vás to tu opustit, co Vás tu drží?

Asi ta výjimečnost oblasti, protože tady třeba hned ta vesnice má zámek Favorit a když si vezmu, že ten zámek je neznámá veličina mezi památkami. Ale ty dějiny! Tajné služby tam školily Babraka Karmala, což byl představitel Afghanistánu. Když jdeme dál do dějin, tak tu pobývala třikrát Sissi, byl tady Jan Evangelista Purkyně jako vychovatel dětí, byl tady 36 x Johann Wolfgang Goethe. Ty dějiny tady byly hrozně bohatý. I když je to vesnice v podhůří Krušných hor, tak jsou tu nevěřitelné zvraty počasí. V létě máme 32 stupňů a druhý den mrzne. Já jsem u toho počasí 45 let a setkal jsem se jen s několika dny, kdy nemrzlo. Jinak tu mrzne furt.

FOTO: Meteorologická stanice Šindelová

Středa, 1. července 2020, 15:54

Bolitova kamera Astronomický ústav Akademie věd ČR, Ondřejov
Bolitova kamera Astronomický ústav Akademie věd ČR, Ondřejov

A tím se krásně dostáváme k tomu počasí? Pracoval jste ve strojírenství, věnujete se truhlařině. Jak se člověk dostane k té meteorologii?

Možná jsem trochu hříčka přírody, protože když se ve druhé třídě táta ptal, co chci za vysvědčení, tak mi dal vybrat mezi stolem na ping pong a barometrem, vyhrál to barometr. Ale hlavní příčina byla ta, že jsme jako vesnice trochu farmařili a pak se lidé divili, že jim v červnu zmrzly brambory nebo jak je možné, že když svítí sluníčko a není jediný mrak, tak najednou přijde bouřka. Byl jsem zvědavý proč to tak všechno je.

Šindelová se nachází mezi městy Nejdek a Kraslice, přímo pod hlavním hřebenem Krušných hor

Momentálně zde žije 307 obyvatel

Jsou tu pravidelně zaznamenávány jedny z nejnižších teplot v ČR, ráno tu pod nulu teplota klesne i v létě

Pak v roce 1886 přišel ČHMÚ a vy jste převzal správu místní meteorologické stanice.

Jak šel čas, tak se stanice rozšiřovala a došlo k modernizaci. I když je to automatická stanice, tak musíte stejně 3x denně zapisovat údaje. Pak k tomu přibyl limnigraf a k tomu ještě dál fenologie. V roce 2013 se muselo šetřit, tak ČHMÚ musel něco ušetřit a šetřilo se na fenologii a ze 179 stanic jich zůstalo devět a já jsem ten devátej, kterej to dělá zadarmo.  Od Plzně až po Krušné hory není jediná fenologická stanice než já. Protože máme v rodině alergiky, tak v tom pokračuji.

Předpověď počasí je dobrá nejen pro zemědělce, ale vy spolupracujete roky i s IZS.

První byla Horská služba, pak přišli hasiči a to už je 11 let ta spolupráce. Když přijdou Kyrillové, Emmy a další katastrofy, tak jsem takový jejich našeptávač, protože když likvidují škody napáchané větrem, tak potřebují také vědět, jak v té oblasti bude zrovna foukat nebo jaká bude voda, jestli nějaká řeka nebude zlobit. Teď už to funguje i pro záchranky, když má přijít nějaká kalamita, aby věděli, do čeho jedou. Takže tam už je to taková spolupráce, že to už není koníček, ale zodpovědnost. Na té cestě také potkal člověk strašně moc zajímavých lidí.

Ještě někdo využívá Vašich rad?

No, k tomu je ještě festival Karlovy Vary, kdy teda přes jednoho dotyčného, který měl službu v Grandhotelu Pupp, kdy měl být pan Danny DeVito jíst někde nahoře a že foukal vítr, tak to odložili. A na ten vítr se ptali mě. To se dostalo k panu Ebenovi, a tak mají každý rok na každý den psanou předpověď. Letos bohužel ne.

Trochu se nabízí dotaz, kdy jste měl naposledy dovolenou?

No to je otázka. S tím volnem to je všelijaký. Když se řeklo, jestli jsem byl na dovolený, tak jsem vždycky hrozně přemýšlel. A pak mi došlo, že jsem víc jak tři a půl dne nikdy neměl. Když jsme měli dceru, tak jsme jezdili na prodloužený víkend na hrady a zámky. To bych si neodpustil. Určitě se cestovalo tady po okolí na kole. Pravda je ale ta, že té práce bylo vždycky hodně. Na druhou stranu zas říkám, že se při té práci potkávám s takovým množstvím zajímavých lidí, které bych asi v práci na šichtách nikdy nepoznal.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto archiv Rudolfa Kovaříka

Štítky neobyčejní, Karlovy Vary, Šindelová, meteorolog, vojna, vzpomínky, barometr, Danny DeVito, Kazachstán, zámek, Československá lidová armáda, Krušné hory, Český hydrometeorologický ústav, Jihlava, Johann Wolfgang von Goethe

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

(NE)OBYČEJNÍ: Ve druhé třídě jsem si měl vybrat, jestli chci pingpongový stůl nebo barometr. Vyhrál barometr, říká meteorolog Kovařík  |  (Ne)obyčejní  |  Drbna  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.