Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Čtete text rubriky Blogy a komentáře. Jedná se názor autora, který se nemusí shodovat s postojem redakce.

KOMENTÁŘ: Písmeno Z. Podpora Putinovy války, nebo překvapení pro Zuzku?

Dnes jsem přemýšlel o tom, jakou motivaci mají lidé v České republice k tomu, aby na zdi, chodníky, lavičky nebo dokonce dveře kostela čmárali písmeno Z. Přemýšlel jsem taky o tom, co se honí v hlavě člověku, který si na domácí oslavě ozdobí chlebíčky sýrem poskládaným do tvaru písmene Z, svůj výtvor vyfotí na sociální sítě a policistům pak s vážnou tváří tvrdí, že tím nepodporoval ruskou agresi na Ukrajině, ale chtěl jen potěšit přítelkyni Zuzanu.

Písmeno Z na dveřích kostela i na malbě holčičky s ukrajinskou vlajkou

Písmeno Z se stalo symbolem ruské válečné agrese na Ukrajině. Je vyobrazeno na některých ruských tancích a další vojenské technice. Lidé v Rusku umisťují písmeno Z například na auta, domy nebo oblečení. Vyjadřují tak podporu ruským silám na Ukrajině.

V posledních dnech se písmeno Z objevilo v Praze například na chodníku, na lavičce, na dveřích kostela na Petříně, ale také na malbě holčičky, která se ukrývá pod ukrajinskou vlajkou. Velký ohlas vzbudilo obří písmeno Z, kterým někdo přemaloval ukrajinskou vlajku namalovanou na zdi, která v Teplicích lemuje průtah městem.

Na pardubickém nádraží pak byl k vidění chlapík, který si velkým bílým zetkem ozdobil svá zavazadla. Nejspíš jel za svým kamarádem Zbyňkem a chtěl ho překvapit. Nebo třeba strašně miluje zmrzlinu a chtěl to dát všem najevo. Nebo je jeho nejoblíbenějším zvířetem zebra. Anebo prostě podporuje válečné zločiny, které na Ukrajině páchá režim Vladimira Putina. Můžeme jen hádat, kde je pravda.

Zmatení Zmetci a Zmanipulovaní Zm*di

Jaká je motivace lidí, kteří jsou schopní v dnešní době napsat na místo ve veřejném prostoru písmeno Z? Rozdělil bych to na dva hlavní proudy.

První proud takových lidí je podle mě motivován prostě tím, že chtějí dělat vandalství a je jim celkem jedno jaké. Rozumu moc nepobrali, tak prostě vezmou sprej a při nočním tahu městem s partou někde načmárají písmeno Z, protože prostě slyšeli, že to teď frčí a je to takovej novej hákáč. Tuhle kategorii bych pojmenoval Zmatení Zmetci.

Druhý proud mi přijde o trochu horší. To jsou takoví ti lidé, kteří čtou a přeposílají řetězové maily s předměty jako „Toto je svoboda slova na Ukrajině?“ nebo „Kyjev: Skutečné záběry“. K tomu si čas od času zanadávají na sociálních sítích pod příspěvky o Ukrajině a při sledování večerních zpráv České televize kolem sebe plivou jedovaté poznámky o tom, proč nám Už k0NeČnĚ nEuKáŽoU pRAvDU! A tak si dají tu práci a na akci se pěkně připraví, seženou ten správný štětec, správně hustou barvu a dají si záležet i na tvaru písmene Z. Tohle je kategorie s názvem Zmanipulovaní Zm*di.

Z obou kategorií se budou lidé dostávat velmi obtížně. Zmatení Zmetci můžou být většinou mladí lidé, kteří až časem zjistí, že jejich jednání není úplně v pořádku a třeba se za něj budou za pár let stydět. Přál bych si to samé napsat i o Zmanipulovaných Zm*dech, ale cesta ven z této kategorie je spletitější. Zmanipulovaní Zm*di mají hlavy zaražené příliš hluboko ve svých zadnicích na to, aby jen připustili diskuzi o tom, že všechno může být jinak a že pravda možná není na straně dezinformačních médií ani v mailech, kterými neexistující žena podepsaná akademickým titulem šíří tU SkUTeČnOu pRaVDu.

Zbabělí Zoufalci

Pak je tu ještě jeden myšlenkový proud. To jsou Zbabělí Zoufalci. Reprezentantem této skupiny se stal zastupitel SPD Bronislav Kalvoda, který nejdřív frajersky na sociální síť umístil fotografii chlebíčků vyzdobených písmenem Z, ale když ho s tím policie konfrontovala, zbaběle tvrdil, že nepodporuje Putinovu agresi na Ukrajině, ale jen chtěl potěšit přítelkyni Zuzanu.

Když už pan Kalvoda na sociálních sítích frajeří, měl by si za svým jednáním zpětně stát i v přímé konfrontaci. Tohle je prostě jednání klasického Zbabělého Zoufalce, který má nejdřív velké kecy, ale když na to přijde, nemá ani dostatek odvahy na to, aby si za svými gesty stál a podporoval ruskou agresi na Ukrajině tváří v tvář hrozícímu odnětí svobody až na tři roky za popírání, zpochybňování a ospravedlňování genocidy.

To se pak člověku rozklepou kolena, když zjistí, co to vlastně udělal.

Hodnocení článku je 28 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Bronislav Kalvoda

Štítky komentář, Z, válka, agrese, Ukrajina, Rusko, Bronislav Kalvoda, Praha, kostel, ruská invaze na Ukrajinu, sociální síť, Česko, Vladimir Vladimirovič Putin, Česká televize, Kyjev

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

KOMENTÁŘ: Písmeno Z. Podpora Putinovy války, nebo překvapení pro Zuzku?  |  Blogy a komentáře  |  Drbna  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.