Počasí dnes22 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Jak se správně stravovat, když pracujete na zlepšení kondice

PR článek

Zlepšení kondice vyžaduje nejen pravidelný pohyb a cvičení, ale také správnou a vyváženou stravu. V tomto článku se podíváme na základy toho, jak se správně stravovat, abyste rychleji dosáhli svých cílů. Nehledě na to, jestli se snažíte především o budování svalové hmoty, hubnutí, nebo pracujete na zvýšení vytrvalosti.

Klíčem k úspěchu je vyvážená strava

Každý, kdo se snaží zlepšit svou kondici, se musí zajímat o to, co jí a pije, jinak se výsledky cvičení nebudou tak rychle projevovat. Pokud se vůbec někdy projeví. Správná strava vám poskytne energii, podpoří regeneraci a pomůže s budováním svalů či spalováním tuků. Zaměřit byste se měli na optimální kombinaci makronutrientů (bílkovin, sacharidů a tuků) a dostatečný příjem vitamínů a minerálů.

  • Bílkoviny – Bílkoviny jsou stavebními kameny svalů a podporují jejich opravu po tréninku. Je třeba zařadit dostatečné množství bílkovin z kvalitních zdrojů, jako je maso s nízkým obsahem tuků, ryby, vejce nebo luštěniny.
  • Sacharidy – Sacharidy slouží jako hlavní zdroj energie nejen pro tréninky. Zaměřte se na složené sacharidy z obilovin, luštěnin, zeleniny a ovoce, které dodávají tělu postupně se uvolňující energii.
  • Tuky – Zdravé tuky jsou nezbytné pro podporu celkového zdraví a správnou funkci hormonů. Zahrňte proto do své stravy avokádo, ořechy, ryby a další zdroje zdravých tuků.
  • Mikronutrienty – Také vitamíny, minerály a stopové prvky jsou důležité pro celkové zdraví a výkonnost. Pestrá a vyvážená strava zajistí, že přijmete všechny potřebné mikronutrienty. Pokud budete mít něčeho nedostatek, pomohou vám vhodně zvolené doplňky stravy.

Tajná zbraň v podobě krabičkové diety

Chcete jíst zdravě, ale nemáte čas nebo zkušenosti a znalosti, abyste si denně připravovali ta správná jídla. Řešením pro vás může být krabičková dieta. Jedná se o stravovací plán, který vám zajišťuje dodávku předem připravených jídel v jednotlivých porcích. Strava je navržena tak, aby odpovídala vašim potřebám a cílům.

Mezi hlavní výhody objednání krabičkové diety patří to, že vám usnadní dodržování stravovacího plánu – zajistí, že budete přijímat správné množství a poměr makronutrientů – a ušetří vám čas.

Při výběru poskytovatele krabičkové diety se zaměřte na pestrost nabídky jídel a schopnost přizpůsobit se vašim dietním omezením nebo stravovacím preferencím. Pokud jste se s nadšením pustili do nějakého sportu, dobrou volbou pro vás je krabičková dieta pro lepší kondici. Některé společnosti nabízí konzultace s výživovými odborníky, což je určitě užitečné.

Tip: Bydlíte na západu Čech a láká vás si vyzkoušet tento typ stravování? Pak se vám může při výběru hodit test krabičkových diet v Karlových Varech.

Berte ohledy na své cíle a potřeby

Různé typy tréninků a fyzických cílů obvykle vyžadují odlišné stravovací potřeby. Jak se stravovat podle osobních ambicí?

  • Trénink na vytrvalost – Pokud se zaměřujete na vytrvalostní sporty, jako je běh nebo cyklistika, potřebujete více sacharidů, které vám poskytnou energii po celou dobu výkonu.
  • Síla a svalový růst – Chcete-li budovat svalovou hmotu, je klíčové mít vysoký příjem bílkovin a kalorií. Množství tuků a sacharidů by rovněž mělo odpovídat podpoře růstu.
  • Hubnutí a definice svalů – Pro hubnutí je nutné najít správnou rovnováhu mezi kaloriemi a makronutrienty. Ani v tomto případě nezapomínejte na dostatečný příjem bílkovin, abyste nepřicházeli o svalovou hmotu.
  • Speciální diety a omezení – Jestliže máte dietní omezení nebo potřeby v podobě bezlepkové diety, vegetariánství nebo potřeby nízkého obsahu soli, samozřejmě to zohledněte při přípravě jídel nebo výběru krabičkové diety.

Nepodceňujte význam hydratace

Se správným stravováním úzce souvisí dostatečná hydratace. Její důležitost navíc roste, když se věnujete intenzivním a dlouhotrvajícím tréninkům. Dehydratace vede ke snížení výkonnosti, zvýšené únavě a dalším zdravotním problémům.

Základ správného pitného režimu by měla tvořit čistá voda. Doporučuje se pít 30 až 40 ml vody na kilogram tělesné hmotnosti denně, ovšem při náročných trénincích nebo za velkého horka se nároky na příjem vody zvyšují. Tekutiny doplňujte spíše v menších dávkách v průběhu celého dne.

Při dlouhých a náročných trénincích je důležité doplňovat také elektrolyty, jako je sodík, draslík a hořčík, které pomáhají udržovat optimální fungování těla, a proto se v tomto případě vyplatí vodu nahradit iontovým nápojem. Iontové nápoje vedle elektrolytů obsahují také velké množství sacharidů, jež slouží k rychlému doplnění energie. Zvláště ve dny, kdy plánujete dlouhotrvající trénink, se snažte vyhýbat alkoholu a kofeinu – tyto látky totiž působí dehydratačně.

Tip: Nemáte postavu samý sval a zajímá vás, jak dobře (nebo špatně) na tom jste z hlediska tělesné hmotnosti? Přibližnou představu vám poskytne BMI kalkulačka.

Ohodnoť článek

Štítky strava, trénink, energie, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jak se správně stravovat, když pracujete na zlepšení kondice  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.