Počasí dnes19 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 16. května 2024  |  Svátek má Přemysl
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Triak: co je to?

Triak, také známý jako symistor, je polovodičové zařízení, nejčastěji používané jako obousměrný proudový spínač, ale také jako relé a regulátor výkonu. Pojďme zjistit klíčové informace o této položce.

Triak - co to je?

Toto polovodičové zařízení není nic jiného než dvojice antiparalelně zapojených tyristorů, obsažených v jednom pouzdře. Díky zařízení je možné přepínání v systémech pracujících na střídavý proud. Byl vynalezen a patentován na počátku 60. let 20. století a těší se stálé oblibě.
Triak https://www.tme.eu/cz/katalog/triaky_100125/ – čím se liší?

Jak jsme zmínili, to, co odlišuje triaky, je jejich obousměrná vodivost elektrického proudu, který protéká zařízením. Je to z velké části dáno konstrukcí triaků – zařízení tvoří dva protiběžné tyristory se společným ovládáním. A protože elektrický proud může protékat oběma směry, není nutné označovat napájecí kabely (anody a katody). Díky tomu, že triak má pět průchodů, jsou obě struktury perfektně zorganizované. Jeho volba závisí na místě vzniku s negativní polaritou.

V uzamčeném stavu funguje úplně stejně jako otevřený jistič. Když je signál přiveden na řídicí elektrodu triakového zařízení, posune se do otevřené polohy (režim vedení). Při práci v tomto režimu můžete nakreslit spínač paralelně ke spínači, jehož kontakty jsou sepnuté. Při nepřítomnosti signálu v řídicím obvodu dochází v každé polovině period (provoz v AC obvodech) k přechodu z otevřeného triaku do vnitřního režimu. Triaky se běžně používají v reléovém stavu (například při konstrukci fotocitlivých spínačů nebo termostatů). Často se ale používají v řídicích systémech, které fungují na principu fázového řídicího napětí při zátěži (regulátory jsou plynulé). 

Využití triaků

Zakoupit můžete různé typy triaků, které lze rozdělit podle různých parametrů řídicí elektrody. Lze je klasifikovat podle mnoha dalších charakteristik, včetně toho, jak jsou postaveny, jaké množství vyrobeného proudu, při kterém dochází k přetížení z hlediska dopředného a zpětného proudu, dopředného a zpětného napětí nebo typu elektrické zátěže. Triaky najdou uplatnění prakticky všude, používají se v průmyslu, v domácnostech. Nejčastějšími zařízeními, ve kterých se používají, jsou pračky, trouby, elektromotory, dále například vrtačky, myčky nádobí, indukční sporáky, vysavače, nejrůznější audio a video zařízení.

Navštivte eshop tme.eu, kde najdete okolo 500 000 nejrůznějších komponentů.

Ohodnoť článek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Triak: co je to?  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.