Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Veterináři našli svalovce u divočáka dovezeného z Německa ke zpracování v Karlovarském kraji

U divočáka dovezeného z Německa ke zpracování v Karlovarském kraji se objevil nebezpečný parazit svalovec Trichinea spiralis. V Česku se parazit objevil po roce a půl, naposledy ho veterináři našli v červnu 2022 u dvou zvířat dovezených z Polska. V tiskové zprávě to uvedla Státní veterinární správa (SVS). Připomněla, že povinné vyšetření na přítomnost parazita se musí provádět u veškeré dovezené i ulovené zvěře.

Zvíře, u kterého vyšetření přítomnost svalovce odhalilo, bylo součástí zásilky 62 kusů. Mířily do zvěřinového závodu na Karlovarsku. "V České republice jsou dlouhodobě povinně na přítomnost svalovce vyšetřována všechna ulovená i obchodovaná prasata divoká i na jatkách porážená prasata domácí a koně," uvedl ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád. Dodal, že za prvních deset měsíců letošního roku veterináři vyšetřili zhruba 176 500 divokých prasat.

Podle veterinární správy je v ČR nejpravděpodobnějším zdrojem nákazy u člověka konzumace masa z divočáka. Parazit se objevuje z divokých zvířat také u drobných hlodavců, nutrií, tchořů, jezevců, vlků nebo i například medvědů. Z domácích zvířat parazituje nejvíce u prasat, psů, koček a koní. Podle SVS se ale u domácích prasat parazit dlouhodobě nevyskytuje. Nákaza hrozí při konzumaci nedostatečně tepelně zpracovaného masa. Parazit vyvolává u lidí onemocnění nazvané trichinelóza. Nemoc může v krajním případě skončit i smrtí. K posledním úmrtím došlo v 50. letech minulého století.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky svalovec v mase, maso divočáka, parazit v mase

Veterináři našli svalovce u divočáka dovezeného z Německa ke zpracování v Karlovarském kraji  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.