Počasí dnes6 °C, zítra6 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Kraj očekává další navýšení vakcín, očkování zrychluje, počty nakažených mírně rostou

Hygienici v Karlovarském kraji evidují mírný nárůst počtu nakažených koronavirem. Momentálně je jejich počet na 552 aktivních případech, což je ale stále velmi příznivé číslo. Do kraje míří stále více vakcín a registrovat se na očkování začnou i lidé starší padesát let.

„Ke včerejšímu večeru evidujeme 552 osob nakažených nemocí covid-19. Na Chebsku je to 102 případů, na Sokolovsku 177 nemocných a na Karlovarsku 273 lidí,“ uvedla mluvčí krajské hygieny Michaela Zajíčková s tím, že se podařilo zastavit prudký nárůstu počtu zemřelých. Těch v Karlovarském kraji v souvislosti s nákazou koronavirem zemřelo 1059.

Podstatně lepší je situace i z hlediska očkování. Tady dojde v noci z úterý na středu k otevření registrace lidem starším 50 let. Připojí se tak ke skupinám obyvatel 80+, 70+, 65+, 60+, 55+, dále ke zdravotníkům, chronicky nemocným pacientům, pracovníkům kritické infrastruktury, sociálních služeb, k vyučujícím z vysokých škol a lidem pečujícím o blízkou osobu.

„Očkování může být pro nás všechny „vstupenkou“ do normálního života. Věřím proto, že zájemců o vakcínu bude stále přibývat a spolu s tím se bude snižovat riziko šíření nákazy. Očkování v Karlovarském kraji pokračuje stále velmi rychle, navíc během května se bude navyšovat počet vakcín Pfizer, které přicházejí do regionu. Z původně avizovaných 7700 dávek týdně bychom jich měli dostávat 11700. Očekáváme ale i dodávky dalších typů vakcín, jež jdou mimo jiné k praktickým lékařům, vysvětlil hejtman Petr Kulhánek (STAN).

V posledních dnech opět poněkud roste počet nových případů nakažených. „Sledujeme mírný nárůst incidence a neradi bychom se dostali zpět do kritické situace, kdy všichni zdravotníci a ostatní s vypětím všech sil denně bojovali o život pacientů s COVID-19. Potřebujeme se nadechnout, zregenerovat a očkování je tím nejúčinnějším způsobem, jak negativní trend počtu nakažených zvrátit,“ doplnila Dagmar Uhlíková, lékařská ředitelka Karlovarské krajské nemocnice a krajská koordinátorka očkování.

Karlovarský kraj pomáhá v registraci na očkování lidem, kteří ne vždy mají přístup k internetu a potřebnou uživatelskou zkušenost. I nadále proto nabízí bezplatnou asistenční linku pro telefonickou pomoc s touto registrací. „Tady ale došlo v minulých dnech ke změnám provozní doby. Asistenční linka má telefonní číslo 800 600 444 a v provozu je od pondělí do neděle (včetně svátků) od 9 do 15 hodin. Volat je ale také možné státní linku 1221,“ dodala Jana Pavlíková, mluvčí Karlovarského kraje.

Hodnocení článku je 50 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky COVID-19, očkování, Karlovarský kraj, registrace, vakcína, Krajská hygienická stanice, okres Cheb, okres Sokolov, Petr Kulhánek, Jana Pavlíková, Pfizer

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj očekává další navýšení vakcín, očkování zrychluje, počty nakažených mírně rostou  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.