Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 20. září 2024  |  Svátek má Oleg
Bez reklam

Obavy z vakcíny AstraZeneca se v kraji objevují jen občas

V Karlovarském kraji se aktuálně očkuje vakcínami Pfizer a AstraZeneca. Otevřena jsou tři velkokapacitní centra v Karlových Varech, Sokolově a Chebu. S jejichž provozem zatím nebyl zaznamenán žádný problém. Očkují se senioři a pedagogové.

„První dávku již dostalo 26 tisíc lidí a obě dávky téměř sedm a půl tisíce. V očkovacích centrech očkujeme dle vládní strategie, to znamená seniory nad sedmdesát a osmdesát let, pedagogy a samozřejmě zdravotníky a pracovníky Integrovaného záchranné systému,“ říká Josef März (nez.), uvolněný krajský zastupitel pro oblast zdravotnictví.

V tomto týdnu dostal Karlovarský kraj 3300 dávek vakcíny Pfizer. Dodávka Moderny by měla přijít příští týden, AstraZeneca zatím není oznámena.

„Co se týká kapacity očkovacích center, tak ty máme provozně odzkoušené. Hlavně v KV Aréně jsme již nastavili sedmidenní provoz a jsou zatím jen kladné zkušenosti. Provoz našich center ale bude záviset prioritně na dodávkách vakcín, protože provozní hodiny jsme schopni stále navyšovat,“ pokračuje zastupitel.

Vedení kraje v minulých dnech zapojilo do očkování i praktické lékaře, kterým kraj přidělil deset tisíc dávek AstraZeneca a povolil jim očkovat i své chronicky nemocné pacienty mladší sedmdesát let.

„Očkování u praktiků probíhá dobře. Bylo zpočátku potřeba nastavit komunikaci, ale nyní už to vcelku vypadá dobře. I tady ale záleží na dodávkách vakcín. Praktici očkují AtraZenecou a občas se u nich objevují obavy klientů z této vakcíny. Je to samozřejmě dáno situací v celé Evropě, kde některé státy očkování touto látkou zastavují. U nás zatím větší obavy nejsou a očkujeme touto látkou dále. Pokud ale samozřejmě dojde k centrálnímu zastavení očkování touto látkou, budeme ho respektovat,“ dodává Josef März.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto

Štítky očkování, AstraZeneca, Karlovarský kraj, obavy, praktici, vakcína, Pfizer, Karlovy Vary, Josef März, Cheb, Sokolov, Evropa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Obavy z vakcíny AstraZeneca se v kraji objevují jen občas  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.