Počasí dnes20 °C, zítra18 °C
Úterý 21. května 2024  |  Svátek má Monika
Bez reklam

Plošné testování zaměstnanců je problém, který zahlcuje testovací místa, podle hejtmana vláda proces opět nedomyslela

Zaměstnanci firem, které sami netestují, zahlcují testovací místa v Karlovarském kraji. Na problém upozornil hejtman Petr Kulhánek (STAN), který uvedl, že vláda neošetřila povinnost zaměstnanců provádět testy ve vlastní režii.

„Upozorňoval jsem na tento problém premiéra při pravidelné videokonferenci s hejtmany a ten nám sdělil, aby tyto lidi centra odmítala. Na naši otázku, jak to máme udělat, když zaměstnanec je zároveň občan České republiky a má právo na testování každé tři dny zdarma, už ale odpovědět nedokázal. A my víme, že to ani technicky udělat nelze,“ uvedl Petr Kulhánek s tím, že je to velký problém, který se nemůže řešit v kraji nebo na testovacím místě, ale musí být vyřešen systémově v celé republice.

„Prostě na testovacích místech nemůžeme sondovat, jestli je někdo z firmy, která testuje nebo netestuje,“ dodal hejtman.

Dalším problémem je i nařízené testování úřadů, kde se vedení kraje domnívalo, že dostane testovací sady od státu. Na videokonferenci se ale hejtman dozvěděl, že testy dostanou pouze státní úřady, kraje, města a obce si musí poradit sami.

„Nějak se s tím popasujeme a objednáme samotestovací sady. Podle ministra průmyslu Havlíčka jsou údajně na trhu miliony samotestů a tak nějaké objednáme a nařízení zvládneme. První várku už máme přislíbenou,“ pokračoval Petr Kulhánek s tím, že je samozřejmě otázkou, co s avizovaným počtem samotestů udělají objednávky od 320O obecních a městských úřadů a 13 krajů.

Hrozící komplikace ale hejtman vidí v trasování pozitivních osob zachycených právě samotesty a testy ve firmách. „Tady se dá očekávat velký nárůst počtu pozitivních a hygiena má své kapacity omezené a myslím, si že to nebude stíhat,“ dodal Petr Kulhánek.

A omezené kapacity přiznávají i karlovarští hygienici. „Na trasování se v Karlovarském kraji podílí zhruba 26 osob, což jsou zaměstnanci hygienické stanice a smluvní externisté. Ti denně vyřeší v rámci systému Daktela přibližně 345  prvních hovorů. To jsou hovory s pozitivně testovanými osobami, a 301 takzvaných třetích hovorů, což jsou rizikové kontakty. Dále se na trasování pozitivních osob podílí také národní Call centrum,“ sdělila mluvčí krajské hygieny Michaela Zajíčková a dodala: „V tuto chvíli  nelze předvídat, jak velký bude denní nárůst potvrzených pozitivních případů onemocnění COVID-19 v souvislosti s prováděným antigenním testováním na pracovištích.“

Počty pozitivních osob na nemoc covid-19 v posledních dnech na západě Čech klesají. Včera bylo v kraji 5266 nemocných. Poklesy jsou ve všech třech okresech, což je po dlouhé době pozitivní zpráva. „Nechceme zatím vzbuzovat plané naděje, ale věříme, že uzávěry zabraly, situace se zlepšuje a tento trend bude trvat i nadále,“ uzavřel hejtman Karlovarského kraje.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto KKN

Štítky testy, zaměstnanci, vláda, opatření, povinnost, Karlovarský kraj, Petr Kulhánek, Starostové a nezávislí, Česko, Krajská hygienická stanice, Karel Havlíček

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plošné testování zaměstnanců je problém, který zahlcuje testovací místa, podle hejtmana vláda proces opět nedomyslela  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.