Počasí dnes19 °C, zítra19 °C
Pátek 20. září 2024  |  Svátek má Oleg
Bez reklam

Hejtman vyzývá obyvatele kraje, aby na testy chodili pouze tehdy, pokud k tomu mají skutečný důvod

V boji proti šíření nákazy koronavirem pokračuje i nové vedení Karlovarského kraje. Opět zasedá krizový štáb, kde se nyní řeší hlavně plošné testování antigenními testy. Vzhledem k velkému zájmu obyvatel, bude posíleno call centrum, kde se rezervují termíny a časy odběrů.

„Prosíme zájemce o testování, aby byli trpěliví. Krajské call centrum pro rezervace je v současnosti zahlceno telefonáty lidí, kteří ne vždy mají připraveny veškeré potřebné údaje pro rezervaci. Je to především rodné číslo, telefonní číslo a adresa. Problém nastává hlavně ve chvíli, kdy se na testy objednává například celá rodina najednou. Call centrum proto posílíme o další pracovníky, aby bylo snadnější se dovolat,“ říká nový hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek (KOA), který zároveň vyzývá občany, aby se nechali testovat jen tehdy, když k tomu skutečně mají důvod. Tedy v případě plánované vánoční návštěvy seniorů, setkání s vážně nemocným člověkem a podobně.

Testování aktuálně probíhá na osmi místech regionu a to v Karlových Varech, u jezera Michal v Sokolově, v Chebu, Mariánských Lázních i v Aši.

„V tuto chvíli ještě máme volná místa pro antigenní testování, ale kapacitu odběrových míst nebudeme navyšovat, protože nemáme lidské zdroje. Zdravotníci, kteří v odběrových místech pracují, už jsou na hranici svých možností, proto také jednáme o pomoci armády,“ říká uvolněný krajský zastupitel pro oblast zdravotnictví Josef März (VOK) s tím, že armáda by mohla posílit odběrové místo v Sokolově.

Důležité je podle Märze také zmínit, že pokud dojde u antigenních testů k prokázání pozitivity, musí testovaný člověk hned absolvovat PCR test, což musí řešit i hygienici či praktický lékař. Kraj se již také začal připravovat na zahájení očkování. To bude prováděno ve spolupráci s Karlovarskou krajskou nemocnicí.

„V první fázi bychom měli dostat vakcínu zhruba pro 500 lidí, ale v současnosti se zatím dolaďují s ministerstvem zdravotnictví a dalšími zainteresovanými pravidla, jak bude vůbec proces očkování nastaven. Kraj bude ve spolupráci s Karlovarskou krajskou nemocnicí i praktickými lékaři zajišťovat provoz jednotného očkovacího místa,“ doplňuje uvolněný radní s tím, že další věcí je skladování vakcín, které potřebují mínus 70 stupňů Celsia.

Hodnocení článku je 54 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto KKN

Štítky ČR, koronavirus, testování, Karlovarský kraj, antigenní testy, Josef März, Karlovarská krajská nemocnice, Petr Kulhánek, Sokolov, Karlovy Vary

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ján Vyrobík

Když se něco neplatí, jsou Češi k neudržení...

Neděle, 20. prosince 2020, 04:49Odpovědět

Hejtman vyzývá obyvatele kraje, aby na testy chodili pouze tehdy, pokud k tomu mají skutečný důvod  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.