Počasí dnes7 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Nemocnice v Karlovarském kraji se připravují na obnovení operací

Některé nemocnice v Karlovarském kraji připravují obnovení plánovaných operací. Klesl jim totiž počet hospitalizovaných pacientů s covidem-19. Zatím plánovanou operativu zahájila nemocnice v Ostrově, v sokolovské nemocnici operace spustí v závislosti na obsazenosti lůžek a dostatku personálu. Nemocnice v Karlových Varech a Chebu obnoví běžnou operativu až začátkem příštího roku.

Nemocnice Ostrov podle zdravotního ředitele skupiny Penta Hospitals CZ Jiřího Štefana zahájila pozvolna plánovanou chirurgickou a ortopedickou jednodenní operativu v tomto týdnu. "V Nemocnici Sokolov i nadále sledujeme aktuální epidemiologickou situaci. Plánovanou operativu začneme postupně spouštět v závislosti na obsazenosti covid lůžek. Samozřejmě za předpokladu, že budeme mít dostatek personálu," uvedl ředitel.

V sokolovské nemocnici zahájí nejdříve gynekologickou a chirurgickou operativu, dále přibude i ortopedická. "Operace budou probíhat na nově otevřených operačních sálech a v rámci chirurgického, gynekologického a ortopedického oddělení, což nezasahuje do vyčleněných kapacit pro covid. Lůžka pro nakažené pacienty držíme i nadále a v případě nárůstu pacientů jsme připraveni jejich počet navýšit," řekl Štefan.

Pacientů s covidem-19 vyžadujících nemocniční péči v sokolovské a ostrovské nemocnici ubývá. Aktuálně je tam 15 pacientů na standardních lůžkách.

Nemocnice v Karlových Varech začne s neakutními operacemi po Novém roce. Dosud museli odložit zhruba tisíc plánovaných operací, z toho asi polovinu tvoří ortopedické výkony. "Akutní výkony děláme celou dobu, z plánovaných výkonů děláme jenom ty, u kterých hrozí, že by došlo v důsledku odložení ke zhoršení stavu pacienta. Dělají se třeba plánované onkologické výkony nebo některé výkony z dětské chirurgie," řekl mluvčí Karlovarské krajské nemocnice (KKN) Vladislav Podracký.

Pro obnovení plánované péče potřebuje mít karlovarská nemocnice k dispozici zejména volnou kapacitu na jednotkách intenzivní péče. Některé operační výkony totiž vyžadují následně intenzivní péči. Podle Podrackého vyžaduje intenzivní péči v poslední době asi polovina pacientů s covidem.

Ačkoli se snižuje počet hospitalizovaných pacientů s koronavirem, vedení nemocnice se obává z důvodu rozvolnění opatření dalšího nárůstu. Na intenzivní péči v nemocnici v Karlových Varech leží nyní čtyři nakažení pacienti a na standardních lůžkách 42. V chebské nemocnici jsou dva pacienti, co vyžadují intenzivní péči, a dalších osm na ostatních lůžkách

"Potřebujeme také, aby i ten personál si odpočinul. Ten nápor na ně byl v posledních týdnech natolik enormní, že jsou nejenom fyzicky, ale především psychicky vyčerpaní," dodal mluvčí. V nemocnici stále chybí kvůli karanténě nebo nemoci asi 60 zaměstnanců.

Podle dat Ústavu zdravotnických informací a statistiky je aktuálně na jednotkách intenzivní péče v Karlovarském kraji 25,6 procenta volných lůžek, zhruba o pět procent více než před týdnem. Lůžek s umělou plicní ventilací je 45,7 procenta volných, přibližně o deset procent více než před týdnem.

V Karlovarském kraji přibývá v posledních dnech okolo 40 pacientů s covidem-19 denně. Dosud se v kraji nakazilo 10.751 lidí, z toho se 9187 vyléčilo a 343 zemřelo. Aktuálně je v kraji 1221 lidí s covidem-19.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto facebook.com

Štítky ČR, koronavirus, nemocnice, Karlovarský kraj, pacient, COVID-19, Ostrov, Nemocnice Sokolov, Karlovy Vary, Cheb, Karlovarská krajská nemocnice, Penta Hospitals CZ

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nemocnice v Karlovarském kraji se připravují na obnovení operací  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.