Počasí dnes6 °C, zítra6 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Krajská nemocnice má další přístroje pro boj s koronavirem

Mobilní rentgen a bodypletismograf, to jsou dvě nová strategická zařízení, která nemocnice pořídila za zhruba čtyři miliony korun. Oba přístroje budou umístěny v Karlových Varech, neboť na zdejší nemocnici ležel v době pandemie hlavní nápor. A podobně by tomu bylo i v budoucnu.

„Oba přístroje budou sloužit při vyšetřování pacientů s koronavirem i dalšími plicními infekcemi. Na karlovarské nemocnici ležel hlavní nápor při pandemii koronaviru. Právě tady se soustředili ti nejtěžší pacienti, kteří vyžadovali intenzivní péči a vyšetřování ve speciálním režimu,” vysvětluje Jan Bureš (ODS), krajský radní pro oblast zdravotnictví důvod, proč přístroje zamíří právě do Karlových Varů.

Klíčový je především nově zakoupený mobilní rentgen. Pro úspěšný boj s virem, který napadá plíce, je totiž nezbytné radiodiagnostické snímkování tohoto orgánu.

„Jenže to nelze provádět na stacionárních přístrojích, kvůli nežádoucí manipulaci s pacienty i riziku šíření infekce. Nemocnice sice byla vybavena dvěma mobilním zařízeními, ale ty byly využívány v rámci běžného provozu. Pokud by se některé z nich vyblokovalo jen na řešení covidu, mohlo by to mít negativní vliv na chod ostatních oddělení,” pokračuje Jan Bureš.

Jeden nový mobilní rentgen bude proto trvale umístěn na anesteziologicko-resuscitačním oddělení a jeden ze starších přístrojů pak bude trvale přímo na infekčním oddělení, které je jediným oddělením svého druhu v regionu a slouží pro potřeby pacientů z celého Karlovarského kraje.

„Druhým zakoupeným přístrojem je nový bodypletismograf. Ten slouží ke stanovení totální plicní kapacity a také zjištění odporu dýchacích cest a určení reziduálního objemu a pro vy-hodnocení zánětu dýchacích cest u pacientů s respiračními problémy. Kromě toho umí i měřit rychlost výměny plynů a pomáhá tak k diagnostice plicních onemocnění či monitoraci účinnosti léčby,“ vysvětlil mluvčí nemocnice Vladislav Podracký.

Nemocnice samozřejmě měla ve své výbavě i tento přístroj. Ten je ale již osmnáct let starý.

„Nový bodypletismograf umožní hlavně významný nárůst výkonů vyšetření plicních funkcí a tím pádem i přispěje k dalšímu zlepšení a zefektivnění péče o pacienty z celého Karlovarského kraje,” dodal Jan Bureš.

Přístroje byly nakoupeny z kapitálového vkladu Karlovarského kraje.

 “Epidemie koronaviru znamenala pro naši nemocnici skokový nárůst v oblasti nákladů o více než 24 milionů korun. A i proto je pro nás každá podobná pomoc velmi důležitá,” dodala Jitka Samáková (ANO) předsedkyně představenstva Karlovarské krajské nemocnice.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto facebook.com

Štítky KKN, novinky, koronavirus, Karlovarský kraj, nemocnice, COVID-19, pacient, Karlovy Vary, Jan Bureš, pandemie covidu-19, Karlovarská krajská nemocnice, ODS, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Krajská nemocnice má další přístroje pro boj s koronavirem  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.