Počasí dnes18 °C, zítra21 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Pandemie zastavila registr dárců kostní dřeně. Loňský rok byl přitom rekordní

V naší zemi onemocní každoročně stovky lidí chorobami krvetvorby, které vážně ohrožují jejich život. Nejznámější a nejčastější je leukémie. Následují ji zhoubné nádory i vážné poruchy imunity. Naději na zotavení přináší právě transplantace kostní dřeně. Pandemie koronaviru však úplně zastavila příjem nových dárců.

PODMÍNKY PRO ZÁPIS DO REGISTRU:

věk 18 - 35 let

váha nad 50 kg

dobrý zdravotní stav, žádné závažné onemocnění v minulosti

„V podstatě se ty dva měsíce vůbec nenabíralo. Ten registr je pro nás podstatný, že čím je větší, tím je geneticky různorodější a máme tak větší šanci, že najdeme pro pacienta shodu. Takže ty dva měsíce to byla ztráta, kterou se nám tento rok dohnat nepodaří. Teď se to znovu rozjíždí, ale pomalu. Loni jsme měli rekordní rok, to se přihlásilo do registru jedenáct tisíc lidí a letos jsme padli na úplnou nulu,“ komentuje situaci Klára Conková, manažerka Českého národního registru dárců dřeně.

Pro řadu pacientů přitom představuje transplantace kostní dřeně poslední naději na udravení. Většina nemocných bohužel nemá vhodného dárce mezi příbuznými. Šanci pro ně představují dobrovolníci, kteří se do národního registru zapíší. V současné době jich je u nás 97 741. 

„V letošním roce bychom rádi co nejdříve dosáhli magického čísla 100 tisíc registrovaných dárců. To je zhruba polovina naší cesty ke splnění letitého snu, totiž, aby většina českých pacientů nalezla svého dárce u nás a nemuseli jsme je hledat v zahraničí,“  doufá Pavel Jindra, vedoucí lékař Českého národního registru dárců dřeně a primář hematologicko-onkologického oddělení FN Plzeň.

Náběrová místa, kam se může zájemce přijít přihlásit jsou v každém větším městě. Podrobný seznam je k nalezení na webových stránkách  Českého národního registru dárců kostní dřeně. Včetně popisu jak odběr kostní dřeně v případě shody s pacientem probíhá. V Karlových varech je možné toto náběrové místo nalézt například na Transfuzním oddělení Karlovaské krajské nemocnice, v nemocnici v Chebu i Sokolově. Samotný odběr kostní dřeně by v případě shody proběhl ve Fakultní nemocnici v Plzni na Hematologicko-onkologickém oddělení. 

Český národní registr dárců dřeně byl založen jako jedna z aktivit Nadace pro transplantace kostní dřeně v roce 1992 z podnětu rodin nemocných s těžkými hemato-onkologickými onemocněními. Otcem zakladatelem byl tehdejší primář Hematologicko-onkologického oddělení Fakultní nemocnice Plzeň MUDr. Vladimír Koza

Ohodnoť článek

Foto Photographer’s Mate 2nd Class Chad McNeeley

Štítky zdraví, leukémie, kostní dřeň, dárci, COVID- 19, nemoc, transplantace, pandemie covidu-19, Fakultní nemocnice Plzeň, Český národní registr dárců dřeně, o.p.s., Vladimír Koza, Pavel Jindra

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pandemie zastavila registr dárců kostní dřeně. Loňský rok byl přitom rekordní  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.