Počasí dnes22 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Školy v Karlovarském kraji stávku většinou podpoří, o formě teprve rozhodnou

Školy v Karlovarském kraji jsou ohlášené stávce ve školství 27. listopadu podle zjištění ČTK většinou nakloněné. Obecně jim vadí snižování objemu peněz, které by měly jít do školství. Pro některé školy, hlavně ty menší, by takový zásah způsobil výrazné snížení kvality výuky, tvrdí. Formy, jakou se školy ke stávce zapojí, ale jejich zástupci ještě neznají. Ředitelé oslovených škol řekli, že čekají na výsledek jednání odborů s vládou a na zájem samotných pracovníků.

Předseda Českomoravského odborového svazu pracovníků ve školství za Karlovarský kraj Stanislav Kutálek ČTK řekl, že se o stávku zajímá až 80 procent škol. „Některé by se připojily zčásti, některé celé. Překvapilo mě osobně, že se připojují hodně mateřské školy, kde jsou hojně zastoupeni právě nepedagogičtí pracovníci. Obecně jsou ale pracovníci ve školách hodně nespokojení," řekl Kutálek. Počkat si chtějí na to, jak dopadne jednání odborů s ministrem školství Mikulášem Bekem (STAN) ve čtvrtek. „Příští týden by tak mělo být jasné, jestli ke stávce dojde, nebo ne," uvedl předseda.

Například 2. základní škola v Kraslicích by podle svého ředitele Jana Kuzebaucha snížením hodnoty PHmax, tedy maximálního počtu proplácených hodin výuky, přišla minimálně o jeden pracovní úvazek učitele. „To by samozřejmě znamenalo buď propuštění jednoho učitele nebo vymyslet, jak jeho práci hradit jinak," řekl Kuzebauch. Předpokládá, že se jeho kolegové do stávky v nějaké podobě zapojí, v jaké míře, ale zatím není jasné.

Relativně lepší pozici mají v případě schválení snížení příjmů velké školy. Například Základní školy Truhlářské v Karlových Varech se podle ředitelky Jany Krausové připravované opatření příliš nedotkne. „Jsme velká škola. Nebudeme ale sobečtí a kolegy na jiných školách podpoříme. Jestli bude nutné školu úplně na den zavřít nebo bude fungovat v nějakém omezeném režimu, se teprve ukáže," dodala.

Právě malé školy bijí na poplach. Základní školy v Bukovanech by se snížení proplácených hodin výuky dotklo citelně. „Máme ve třídách méně žáků, fungujeme tak na výjimky. Pokud bychom nedostali proplácené hodiny, byli bychom asi nuceni hodiny spojovat. To znamená, že by některé předměty musely být vyučovány třeba pro dva ročníky. U občanské výchovy, tělesné výchovy a podobně by to zas takový problém nebyl, ale muset spojovat třeba češtinu nebo matematiku pro sedmý a osmý ročník do jedné hodiny by podle mě nebylo vhodné," řekla ředitelka školy Andrea Czorbová. Dalším problémem by pak bylo nezvedání platů pro nepedagogický personál, kuchařky nebo uklízečky. I proto se bukovanská základní škola ke stávce připojí, o formě stávky se teprve rozhodne.

Zajištění provozu nebo případné uzavření školy je v kompetenci vedení škol. Jejich zřizovatelé, což jsou ve většině případů obce a města, ale také čekají, jak se školy ke stávce připojí. V případě větších měst, kde funguje více škol, by tak případně mohly pro rodiče zajistit například to, aby mohli děti umístit na den stávky do školy, která bude v provozu, nebo jim nabídnout jiné náhradní řešení.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Základní škola v Bukovanech

Štítky ČR, školy, stávka, Karlovarský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Školy v Karlovarském kraji stávku většinou podpoří, o formě teprve rozhodnou  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.