Počasí dnes7 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

O doplnění kvalifikace je mezi učiteli zájem, kraj eviduje 56 žádostí o studium

Vedení Karlovarského kraje hledá další možnosti spolupráce se Západočeskou univerzitou v Plzni. Ta má svoji pobočku v Chebu, kde by mohl být otevřen nový vysokoškolský studijní obor. V jednání jsou i společné projekty, které by bylo možné financovat z peněz EU na transformaci regionu. Důležité je i pokračování projektu vzdělávání nekvalifikovaných učitelů.

„Máme i nadále velký zájem ze strany pedagogů o možnost doplnit si kvalifikaci učitele prvního stupně základní školy. Letos evidujeme 56 žádostí o studium a podpořeno bude, stejně jako v probíhajícím akademickém roce, po dohodě s fakultou 30 zájemců,“ uvedl Jindřich Čermák (Piráti), krajský radní pro vzdělávání s tím, že studium je dostupné přímo v regionu.

Vedle projektu na vzdělávání učitelů se jednalo o jednom ze společných záměrů, takzvaném „Research Pointu“, tedy krajském pracovišti zaměřeném na rozvojové aktivity a inovativní projekty. Ten se nyní nachází ve fázi hodnocení. 

„Na počátku června už bychom měli vědět, které záměry strategických projektů v hodnocení uspěly a budou moci usilovat o získání evropských financí v rámci Operačního programu Spravedlivá transformace,“ sdělil Petr Kulhánek (STAN), hejtman Karlovarského kraje s tím, že společné pracoviště by mapovalo konkrétní potřeby zaměstnavatelů, které se dají přenést na akademickou půdu.  

Rektor Západočeské univerzity v Plzni Miroslav Holeček také informoval představitele Karlovarského kraje o tom, že škola připravuje v regionu nový studijní program se zaměřením na vědy o pohybu člověka.

„Jeho absolventi se budou mimo jiné uplatňovat jako specialisté v oblasti fitness, ve sportovním managementu, dále jako instruktoři, pracovníci v občanských sdruženích, sportovních a rekreačních centrech volného času, jako poradci a konzultanti pro oblasti preventivního působení pohybových aktivit a zdravého životního stylu. Univerzita rovněž plánuje předkládat projekty k financování z Operačního programu Jan Ámos Komenský, přičemž by velmi ocenila podporu Karlovarského kraje,“ dodala Jana Pavlíková, mluvčí Karlovarského kraje.

V pondělí 14. června se obě strany sejdou ke společnému jednání na půdě ZČU v Plzni, kde se bude hovořit o aktuálním stavu společných aktivit a také o situaci ohledně otevření oboru se zaměřením na fyzioterapii, jehož studenti by po ukončení vysokoškolského studia našli uplatnění v segmentu lázeňství a cestovního ruchu.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto zup

Štítky vzdělání, západočeská univerzita plzeň, Karlovarský kraj, nový obor, učitelé, projekt, studium, Západočeská univerzita v Plzni, Evropská unie, Cheb, Česká pirátská strana, Jan Amos Komenský, Petr Kulhánek, Miroslav Holeček

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

O doplnění kvalifikace je mezi učiteli zájem, kraj eviduje 56 žádostí o studium  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.