Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Na přijímačky jen s negativním covid testem

Přijímací zkoušky na střední školy se letos budou konat na začátku května. Kromě vědomostí se budou muset uchazeči o studium prokázat i negativním antigenním nebo PCR testem. Jeho provedení jim musí umožnit základní škola, kterou navštěvují.

„Žáci by samozřejmě měli nastupovat k přijímací zkoušce jen v případě, že necítí žádné příznaky COVID-19. Zároveň budou muset před konáním přijímací nebo talentové zkoušky doložit negativní výsledek antigenního testu či PCR testu. Test by si žáci měli provést v posledních 7 dnech před přijímací zkouškou přímo v základní škole, kterou navštěvují.  Podmínkou účasti u přijímací zkoušky pak bude doklad o výsledku testu,“ uvedl krajský radní pro oblast školství Jindřich Čermák (Piráti).

Letos se přijímací zkoušky uskuteční v termínech 3. až 5 května. První dva dny jsou řádnými termíny pro střední školy a třetí den je řádným termínem pro víceletá gymnázia.

„V případě, že je součástí přijímacího řízení ještě školní přijímací zkouška, určí si termín každá střední škola sama. Veškeré informace obdrží uchazeči v informativním dopise školy, do které se hlásí,“ doplňuje Jana Pavlíková, mluvčí Karlovarského kraje.

Podle radního Jindřicha Čermáka jsou základní školy povinny v tomto ohledu umožnit všem žákům před přijímací zkouškou na střední školy provedení testů a o jeho výsledku vydat žákovi doklad. Stejná povinnost se vztahuje i ke středním školám, jejichž žáci se hlásí na jinou střední školu nebo jiný obor vzdělání.

Doklad vydaný školou, která provedla preventivní test, může žák nahradit dokladem vydaným například praktickým lékařem pro děti a dorost, potvrzením o prodělání onemocnění Covid-19, certifikátem o ukončeném očkování. V případě, že by se s uchazečem o studium účastnil na místě přijímací zkoušky doprovod, musí mít doklad o negativním výsledku testu i tato osoba,“ dodává radní s tím, že více informací najdou zájemci na stránkách Ministerstva zdravotnictví ČR

Ohodnoť článek

Štítky školy, testování, COVID-19, gymnázia, střední školy, Karlovarský kraj, přijímací zkoušky, střední škola, Česká pirátská strana, Jana Pavlíková, Ministerstvo zdravotnictví České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na přijímačky jen s negativním covid testem  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.