Počasí dnes6 °C, zítra6 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Karlovarský kraj dá 40 milionů Kč na projekt oprav keramické školy

Karlovarský kraj dá 40 milionů korun na projekt přestavby budovy Střední uměleckoprůmyslové školy keramické a sklářské v Karlových Varech. Rozhodli o tom dnes krajští zastupitelé. V příštím roce poskytne kraj na projekt 30 milionů a v nadcházejícím deset milionů korun. Na financování projektových prací i na realizaci přestavby keramické školy kraj požádá o dotace, řekl krajský radní Josef Janů (Piráti).

Nyní chce kraj stanovit podmínky výběrového řízení na zhotovitele projektu. Vyhlásit by ho mohl ještě letos. "Příští rok začnou být první výzvy v novém dotačním cyklu. Bude velká snaha, aby ty první práce začaly v roce 2022, takže se budeme snažit, aby keramická škola byla hned v této první fázi dotací," řekl Josef Janů.

Vedení kraje by chtělo čerpat dotace například z Fondu spravedlivé transformace (Just Transition Fund)."Tematicky bychom tam velice dobře zapadali, protože se jedná o podporu školství v tradičních oborech, které máme v kraji," uvedl Janů.

Náklady na rekonstrukci školy se odhadují na 600 milionů korun. Ze tří návrhů architektonických studií vybrala odborná skupina studii kanceláře Petra Hájka Architekti, s.r.o. Studie zachovává část původní historické budovy. Další část historického objektu navrhuje kvůli špatnému stavu zbourat. Místo ní se postaví moderní novostavba ve tvaru L, kde vznikne i otevřený prostor. Nová budova bude podle návrhu čtyřpodlažní s jedním podzemním patrem a její plášť bude skleněný. Studie počítá v objektu i s komunitní centrem nebo aulou. Škola by díky nové budově mohla ušetřit i na provozních nákladech.

Keramická škola již přes dva roky funguje v provizorních podmínkách a její kapacita i každodenní činnosti jsou významně omezeny. Situací školy se kraj zabývá od roku 2017, kdy se ukázalo, že statika části budovy je významně narušená. Od té doby se vyučuje v provizoriu ve zbývajících částech školy.

Autoři | Foto

Štítky ČR, správa, architektura, stavby, školy, Karlovarský kraj, projekt, rekonstrukce, Josef Janů, dotace, Česká pirátská strana, Karlovy Vary, Petr Hájek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karlovarský kraj dá 40 milionů Kč na projekt oprav keramické školy  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.