Tradice českých vánočních jídel dodrží letos i restaurace hotelů s mezinárodní klientelou v Karlových Varech. Vánoční menu je postavené na rybě, většinou kaprovi, nechybí rybí polévka. Ale protože ne všichni hosté jsou zvyklí na tradičního smaženého kapra, restaurace nabídnou i alternativy. I jídelny v obchodních domech s nádcházejícími Vánocemi nabídku více přizpůsobí tradicím.
"U nás bude vánoční menu tradiční, řízky, samozřejmě hlavně z kapra, bramborový salát, ale třeba i vinná klobása. Alternativou bude jiný druh ryby, losos nebo jiná ryba. A vánoční večer bude elegantnější, s živou hudbou," řekl ředitel hotelu Thermal Vladimír Novák. Na vánoční pobyty jezdí do Thermalu jen menší podíl českých hostů, nejčastějšími klienty jsou Němci. Podle Nováka by na Štědrý den měl mít Thermal okolo 200 hostů
Luxusní menu, ale zároveň tradiční, připravil i hotel Pupp. Předkrmem bude rybí šafránová pěna, hlavním chodem bude smažený kapr s kapří fáší a bramborovým salátem s hráškem. Jako dezert Pupp nabídne skořicový mousse s jablečným kompotem.
Stejně tak restaurace v hotelu Ambassador - Národní dům v Karlových Varech staví na české tradici. Štědrovečerní menu odstartuje rybí krém se zeleninou a opečenou bylinkovou bagetkou nebo hovězí vývar s játrovými knedlíčky. Hlavní chod bude tradiční smažený kapr a bramborovým salátem. Alternativou bude pečené filátko ze pstruha s grilovanou kořenovou zeleninou, smažený telecí řízek nebo pečené husí stehno na zelenině se zelím a karlovarským knedlíkem.
Ale zatímco v Puppu přijde stědrovečerní menu na více než tisícovku, a to bez vína nebo jiných nápojů a v restauraci Nároďák v Ambassadoru stojí 590 korun, kdo chce vánoční jídlo za nižší ceny, může zkusit i třeba restauraci v supermarketu.
Restaurace Globus v hypermarketu v Jenišově u Karlových Varů nabízí kromě stálé nabídky typických českých jídel, jako je hovězí svíčková s knedlíky také vánoční jídla. "Tradiční vánoční jídla, jako je smažený kapr, kuřecí a vepřový řízek s bramborovým salátem, rybí polévku a houbového kubu máme v nabídce už od 18. prosince a budeme toto menu držet až do Štědrého dne. Většinu jídel z této vánoční nabídky najdou naši zákazníci v chlazené podobě i v regálech hypermarketu Globus," řekla vedoucí restaurace Globus Alena Martinovská. Podle ní si lidé rybí polévku nebo bramborový salát i dopředu objednávají k vyzvednutí na Štědrý den. O všechna typická vánoční jídla je i v předvánočním čase velký zájem.
"Objem jejich výroby po svátcích trochu klesá a zaměřujeme se na výrobu pomazánek, o které před Silvestrem zájem obrovsky naroste. Nejvíce vyrobíme česnekové," doplnila vedoucí Martinovská. Restaurace Globus má v nabídce i vinnou klobásu, kterou je ve spoustě domácností také oblíbeným vánočním jídlem. Na Štedrý den zavírá restaurace v Globusu v 11:30, oba svátky vánoční má zavřeno, ostatní dny má prodlouženou otevírací dobu do 21:00 hodin.
Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.