Počasí dnes18 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 19. září 2024  |  Svátek má Zita
Bez reklam

Sokolov a Chodov podporují legální graffiti, přibudou nové streetartové kresby

Panelový plot okolo klášterního areálu v Sokolově budou zdobit další graffiti. Tři už hotové kresby sprejem doplní další tři nové. Cestou legálních míst pro streetartové umění se vydal i Chodov na Sokolovsku, zde jsou podle starosty Patrika Pizingera (Místní) zatím dvě rozsáhlé kresby na zdech výměníků.

„Chtěli jsme udělat nějakou dominantu, která charakterizuje město Sokolov, proto se objevil sokol a rytíř Sebastian, který podle pověsti město zakládal. V letošním roce tam budou pomalovány další tři panely," řekl místostarosta Jan Picka (VOK). Radní schválili umělecké ztvárnění založení a historie klášterního kostela sv. Antonína Paduánského. Kresby klášterního kostela a postavy mnicha s doprovodným textem se ujme stejný profesionální streetartový umělec z Karlových Varů.

Podle místostarosty dostal majetkový odbor za úkol zmapovat jednotlivá pole oplocení, aby mělo město přehled, kolik prostoru ještě zbývá pro další kresby. V klášterním areálu navíc sídlí pivovar, kterému budou též dány k dispozici některé části plotu pro vlastní reklamu a propagaci ve streetartovém stylu. „Do budoucna město plánuje některé části plotu odstranit a areál kláštera zpřístupnit veřejnosti," doplnil Picka.

Sokolov se tak chce stejně jako například Chodov na Sokolovsku částečně vyvarovat vandalismu. Cílem je jednak zviditelnění tvorby umělců, ale i minimalizování počtu nežádoucích a nelegálních graffiti na památkách, zastávkách, informačních tabulích nebo fasádách domů. „U nás s myšlenkou přišli sami mladí spoluobčané v rámci diskuze nad participativním rozpočtem. Kresby máme zatím dvě, na zdech výměníků, kdy si témata navrhli sami umělci a město pouze za několik desítek tisíc připravilo povrch zdí a zajistilo materiál," uvedl chodovský starosta Patrik Pizinger. Podle něj je vymezení ploch pro legální graffiti cestou, jak minimalizovat počet a rozsah těch nelegálních. Zmínil například nový skatepark u koupaliště Bílá voda, kde se několik nasprejovaných nápisů už také objevilo, stejně jako na zrekonstruované fasádě základní umělecké školy.

V obou městech by navíc měly být vytipovány lokality a plochy, které by se daly k dispozici amatérským umělcům, tedy těm, kteří chtějí tvořit a chtějí, aby jejich díla byla vidět. V Sokolově byla takto v minulosti už volně dostupná pro kresby sprejerů například plocha na oplocení areálu technických služeb.

Ohodnoť článek

Autoři

Štítky ČR, správa, výtvarné, Sokolov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sokolov a Chodov podporují legální graffiti, přibudou nové streetartové kresby  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.