Počasí dnes9 °C, zítra10 °C
Pátek 13. září 2024  |  Svátek má Lubor
Bez reklam

Zpívající fontána v Mariánských Lázních bude znít jen do konce týdne, pak začnou opravy

Zpívající fontána v Mariánských Lázních letos ukončí svůj provoz dříve. Od září do dubna ji čeká generální oprava. Poslední možnost podívat se na stříkající proudy v rytmu hudby budou mít návštěvníci v neděli 1. září. Znovu by se měla fontána spustit až na jaře.

„Současný stav Zpívající fontány můžeme označit jako havarijní. Funguje jen díky svědomité péči Petra Matějky, který se o ni řadu let stará,“ řekl starosta Mariánských Lázní Martin Hurajčík (ANO). „Fontána od svého vzniku v roce 1986 neprošla žádnou větší opravou, generální rekonstrukce je tak nezbytná," dodal.

Při rekonstrukci se kompletně vymění veškeré technologické součásti fontány, tedy rozvody potrubí, čerpadla, elektroinstalace ozvučení a osvětlení. Stavbaři provedou také nové hydroizolace betonových částí fontány. Pracovníci rovněž rozeberou kamenné prvky fontány, aby mohly být renovovány. Při stavbě bude vymezeno staveniště, místo pro skladování materiálu i prostor pro přístup techniky a vozidel zásobování na staveniště. Jedná se o místa u kolonády a na Arnice. Tyto plochy budou oploceny. Práce by měly být hotové do konce dubna tak, aby sezona fontány začala v obvyklém termínu.

Generální oprava Zpívající fontány bude stát téměř 50 milionů korun včetně DPH. Město chtělo projekt financovat za pomoci dotací, na akci však nebyl vypsán žádný vhodný dotační titul. Opravy tak radnice zaplatí z městského rozpočtu.

I když fontána naposledy zahraje 1. září, slavnostní ukončení provozu se uskuteční o den dříve, a to v sobotu 31. srpna od zhruba 20:30. Fontána přehraje letošní skladby a na přítomné bude čekat i překvapení v podobě skladeb mimo tento základní program.

Zpívající Fontána se poprvé rozezněla v roce 1986. Její stavba byla součástí rekonstrukce promenády Maxima Gorkého. Autorem návrhu fontány je architekt Pavel Mikšík. Fontána má deset základních střikových systému s několika stovkami trysek. Dominantní střední střik dosahuje výšky šesti metrů. Technické zázemí je umístěno v podzemí pod fontánou a tvoří jej strojovna s deseti čerpadly o příkonu 70 kilowattů, akumulační nádrž o objemu 25.000 litrů vody a elektrická rozvodna. Řídicí místnost s počítačem je umístěna v areálu kolonády.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto se svolením Mariánských Lázní

Štítky správa, lázně, hudba, výtvarné, Mariánské Lázně

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zpívající fontána v Mariánských Lázních bude znít jen do konce týdne, pak začnou opravy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.