Počasí dnes9 °C, zítra10 °C
Pátek 13. září 2024  |  Svátek má Lubor
Bez reklam

Zahraniční dobrovolníci zvelebují rekreační areál v Kyselce na Karlovarsku

Zahraniční dobrovolníci renovují chatky v obecním rekreačním areálu Ontario v Kyselce na Karlovarsku. Ve druhém ročníku workcampu přijelo pomáhat devět mladých mužů a žen z různých koutů Evropy i z Turecka. Podle starosty Kyselky Aleše Labíka (SNK1) pracují za ubytování, oběd a za 180 korun na den. Po loňském úspěšném prvním ročníku, kdy se renovovalo pět menších chatek, opravují letos další dobrovolníci dvě velké rekreační chaty.

„Dobrovolníkům je letos od 19 do 26 let, nejsou to jen studenti, ale třeba i lidé, kteří rádi cestují s nízkým rozpočtem. Loni jsme měli většinu děvčat, letos je to vyrovnané. Přijeli Španělé, Welšané, Němci, Filipínka, Italka a Turci, celkově devět cizinců a dva Češi jako koordinátoři. S obnovou chatek budou pomáhat šest dní a další čtyři dny mají vyhrazené na výlety a zážitky," řekl starosta Kyselky Aleš Labík (SNK1).

Dobrovolníky čeká kromě broušení starých nátěrů, obkládání stropů chat palubkami a spousty natírání i splutí řeky Ohře z Karlových Varů do Kyselky, výšlap na rozhlednu Bučina nebo setkávání s místními lidmi při sportu nebo u táboráku.

Loni byli zahraniční dobrovolníci v Kyselce poprvé a workcamp se osvědčil. „Věkově byli přibližně nastejno, měli jsme tady dokonce i dobrovolnici až z Mexika," řekl Labík. Na chatky loni pomocníci namalovali vlastní obrázky inspirované přírodou, třeba želvy nebo kolibříky, což určitě letošní parta zopakuje. Materiál jim kompletně dodává obec, včetně všech bezpečnostních pomůcek. Zahraniční dobrovolníky dostala obec do Ontaria ve spolupráci s Místní akční skupinou Krušné hory, a to díky neziskové organizaci Inex. Ta letos pořádá v Česku 26 podobných workcampů s více než třemi stovkami dobrovolníků z celého světa.

Obec Kyselka s osmi stovkami obyvatel, která leží 11 kilometrů od Karlových Varů a je známá svou vlastní lázeňskou historií spjatou s Heinrichem Mattonim, získala rekreační areál Ontario zpět do svého vlastnictví téměř před třemi lety. Tehdy doběhl dvacetiletý nájem soukromému nájemci.

Obec chce podle Labíka tábořiště vystavěné v 50. až 60. letech minulého století ponechat v retro stylu. „Žádná moderna nehrozí. Jako první jsme nechali vybudovat nové přípojky pro karavany. Jezdí k nám hosté i stanovat a pořádáme pobytové dětské tábory. V chatkách s celkovou kapacitou 77 lůžek jsou přes sezonu nejčastějšími hosty cyklisté, motorkáři nebo babičky s vnoučaty. Areál žije vlastně od Velikonoc až do září i všemi obecními akcemi," uzavřel starosta.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto se svolením obce Kyselka

Štítky rekreace, stavby, správa, dobrovolníci, Kyselka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bohuslav Burian

Obnovy v Kyselce jsou dobré.V letech kol.r.1967 byly chaty v letní sezoně obývány karlovaráky vč.ředtele divadla.Pro děti v zachovalé přírodě s koupáním.Správce s motorobotem ráno dovezl čerstvé pečivo a pod.Nechtěl ani korunu,tak dostával pozornosti s díky.

Čtvrtek, 22. srpna 2024, 08:43Odpovědět

Zahraniční dobrovolníci zvelebují rekreační areál v Kyselce na Karlovarsku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.