Počasí dnes29 °C, zítra18 °C
Neděle 8. září 2024  |  Svátek má Mariana
Bez reklam

Sokolov čerpá z fondu spravedlivé transformace, z 25 projektů má schválených osm

Sokolov čerpá dotace z evropského operačního programu Spravedlivá transformace (OPST), z 25 projektů má město schválených osm žádostí za více než 35 milionů korun. Město zatím podalo 17 žádostí. U osmi z nich už má kladná rozhodnutí o poskytnutí peněz. Prostředky ve výši 35 milionů poslouží na projektové dokumentace pro zabezpečení škol. Město tak bude díky dotacím tyto projekty dofinancovávat jen částkou zhruba šest milionů korun.

„Jedním ze schválených je projekt na takzvanou konektivitu škol, rozhodnutí máme pro všech pět našich základních škol a projekt se týká jejich bezpečného připojení k internetu. Jedná se o předpokládaný náklad 31 milionů korun a my zhruba dostaneme dotaci ve výši 26,5 milionu korun," řekla sokolovská radní Iva Kalátová (ANO). Zabezpečení základních škol musí být podle ministerstva školství dokončeno v letech 2025 až 2026.

„V areálu Bohemia se celkem bavíme o investicích za 6,2 milionu korun, přičemž na 5,2 milionu má město již schválené poskytnutí dotace," řekla Kalátová. Instalována tam bude lanová dráha, teqball tedy kombinace stolního tenisu a nohejbalu, stůl pro outdoorový stolní tenis nebo boulderová lezecká stěna. U odpočinkových míst a herních prvků pro nejmenší děti nechá město nainstalovat zastínění.

Schválené dotační peníze má Sokolov i na přestavbu pětipatrové budovy bývalé hygienické stanice, která je v dobrém technickém stavu. Město v ní plánuje úpravu dispozic kanceláří na ordinace, rekonstrukci nynějšího a vybudování dalšího výtahu a vystavění technického zázemí, z objektu by tak měl být lékařský dům. Projektová dokumentace vyšla na 1,6 milionu korun, přičemž z městské kasy šlo 400 tisíc a zbytek sumy pokryla dotace z OPST.

Dalším již schváleným projektem je odbahnění rybníků, dovybavení mobiliáře a obnova cestní sítě v Husových sadech v centru města s náklady okolo jednoho milionu korun, kde bude dotace činit 720.000 korun. „U všech těchto projektů budeme ve chvíli, kdy budeme mít zpracovanou projektovou dokumentaci, okamžitě podávat další žádost o dotaci z OPST na jejich realizaci," doplnila radní. Z dalších projektů, na které chce město dotace z OPST, zmínila radní Kalátová například nové cyklostezky, opravy hornického domu nebo opravu kláštera a revitalizaci jeho zahrady.

Přehled zamýšlených a uskutečněných projektů představuje město Sokolov prostřednictvím zvláštního portálu na svých webových stránkách. Ze Sokolovska žádosti o peníze z OPST podaly kromě Sokolova například i Svatava, Královské Poříčí nebo Habartov.

V dotačním programu Spravedlivá transformace jsou peníze z evropských fondů určené na podporu rozvoje takzvaných uhelných regionů, tedy Karlovarského, Moravskoslezského a Ústeckého kraje. Byl spuštěn na podzim roku 2022. Peníze z něj míří do krajů, potýkajících se s přeměnou regionální ekonomiky, která byla dlouhodobě spojená s těžbou uhlí. Celkem je v programu pro všechny tři kraje vyčleněno více než 40 miliard korun, z toho pro Karlovarský kraj 6,3 miliardy korun.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Sokolov

Štítky správa, stavby, Sokolov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sokolov čerpá z fondu spravedlivé transformace, z 25 projektů má schválených osm  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.