Počasí dnes29 °C, zítra18 °C
Neděle 8. září 2024  |  Svátek má Mariana
Bez reklam

Testovací polygon BMW u Sokolova je rok v provozu, připravený je i na další případný rozvoj

Testovací polygon automobilky BMW u Sokolova má za sebou rok od uvedení do provozu a naplno využívá možností pro zkoušení nejrůznějších pokročilých technologií. Díky možnostem, který polygon nabízí, se v něm mohou simulovat skutečné podmínky z různých prostředí nejen z Evropy, ale i Asie nebo Ameriky. Areál je také připravený na další případný rozvoj a výstavbu, jakmile to bude potřeba.

Příchod BMW do Karlovarského kraje byl významným krokem v souvislosti s transformací uhelného regionu. Přináší i nová pracovní místa, a to od manuálních profesí až po vysoce kvalifikované zaměstnance. "Počet zaměstnanců a dodavatelských firem se pohybuje ve vyšších desítkách. Samotné spektrum zaměstnanců je velice široké, jedná se o rozmanité profese umožňující bezproblémové zajištění provozu areálu, údržba, řízení provozu, ostraha, úklid a podobně," uvedl mluvčí BMW pro Českou republiku David Haidinger.

Umístění areálu na vrcholu Velké podkrušnohorské výsypky umožňuje testování mimo zraky veřejnosti, podobně jako je tomu u podobných testovacích areálů ve světě. Celý polygon je přísně střežený. "Množství aut na polygonu se odvíjí vždy podle aktuální potřeby od nižších jednotek až po vyšší desítky. Základem je testování asistenčních a bezpečnostních systémů. Samotné testování probíhá v různých fázích, nejčastěji se jedná o předsériové vozy, ale i o prototypy ještě před tím, než vozidlo s daným systémem projde homologací a je následně uvedeno do výroby," nastínil mluvčí BMW Haidinger.

"Zatím nejnověji jde o systémy třetí úrovně autonomního řízení a automatizovaného parkování. Zároveň s tím, že byl areál od začátku plánován v úzké spolupráci s odbornými odděleními, které testy provádějí, probíhá testování způsobem plně odpovídajícím reálnému chování našich zákazníků. Zároveň se připravují testy pro další úrovně," doplnil Haidinger. Ve vývojovém centru se vozy nejen testují. Před pár týdny například v areálu vývojového centra prezentovala BMW řadu 7 Protection pro ochranné složky ČR.

Příchod BMW na Sokolovsko umožnil vstřícný přístup Sokolovské uhelné, na jejichž pozemcích areál vznikl. Spolupráce obou subjektů pokračuje i nadále a firmy SUAS Group například zajišťují i údržbu silnic v areálu.

Podporu získala automobilka i od Karlovarského kraje. Ten zajistil silniční napojení k areálu. Šlo o dvě investice - napojení areálu stálo téměř 86 milionů korun a navazující okružní křižovatka 19 milionů korun. Na obě stavby získal kraj dotaci ze Státního fondu dopravní infrastruktury. „Z celkových více než 105 milionů korun byla dotace 87,4 milionu korun," uvedla mluvčí krajského úřadu Jitka Čmoková.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto BMW Group

Štítky testovací polygon BMW, testovací polygon, BMW, technologie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Testovací polygon BMW u Sokolova je rok v provozu, připravený je i na další případný rozvoj  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.