Počasí dnes21 °C, zítra21 °C
Neděle 16. června 2024  |  Svátek má Zbyněk
Bez reklam

Česká pošta v prvním čtvrtletí prodala nemovitosti za 68 milionů korun

Česká pošta prodala v letošním prvním čtvrtletí 13 nemovitostí za celkem 68 milionů korun. V plánu měla tento rok prodej realit za 2,5 miliardy Kč, což zahrnovalo i budovu Hlavní pošty v Jindřišské ulici v Praze za více než 1,5 miliardy. Opakovaně ale kupce nenašla a zřejmě si objekt v centru hlavního města ponechá. Loni pošta prodala majetek za 600 milionů korun. Vyplývá to z informací pošty.

Celkově pošta v současnosti prodává v aukcích více než tři desítky nepotřebných nemovitostí s celkovou vyvolávací cenou téměř 880 milionů korun. Nejdražšími položkami jsou budova na olomouckém Horním náměstí s vyvolávací cenou 130 milionů korun, pozemky a stavby v Satalicích za 131 milionů nebo budova pošty na Poštovním náměstí v Kladně s vyvolávací cenou 90 milionů korun bez DPH.

Česká pošta v loňském roce snížila ztrátu o jednu miliardu na 756 milionů korun. Provozní výnosy včetně příjmů z prodeje majetku vzrostly o 0,9 procenta na 19,037 miliardy korun.

Podle mluvčího Matyáše Vitíka pošta prodává i budovy bývalých pošt, kde by nový vlastník mohl i nadále provozovat poštu Partner. „Prodej majetku po bývalých poštách probíhá, aktuálně město Brno zřídilo poštu Partner na místě bývalé pobočky v ulici Orlí a díky tomu může koupit celou budovu napřímo za 215 milionů korun," uvedl Matyáš Vitík.

Pošta loni v polovině roku snížila počet svých poboček o 300 na 2900. Budovy, které byly v jejím vlastnictví, postupně nabízí k prodeji, většinou formou elektronické aukce s vyvolávací cenou na úrovni znaleckého posudku. Prodejem majetku chce podnik přispět ke stabilizaci svého hospodaření a snížení nákladů.

Některé budovy pošta nabízí opakovaně a nedaří se je prodat. Podle ředitele společnosti Century 21 Tomáše Jelínka při prodeji takových nemovitostí jako je Hlavní pošta nebo palác Broadway v Praze nelze vycházet z běžných výpočtů ceny, které se odvozují mimo jiné od zastavěných metrů, ale z možného budoucího potenciálního využití a výnosu. „Cenu lze pak odhadnout potenciálem výnosu z možného realizovaného projektu, nákladů na jeho realizaci a kupní hodnotou nemovitosti, tedy celková investice musí dávat ekonomickou návratnost pro daného investora, což u takových budov lze jen těžko vyřešit. Troufnu si tvrdit, že některé objekty jsou za jednu korunu drahé," řekl Tomáš Jelínek. Podobné nabídky se podle něj také neřeší na inzertních portálech, ale jsou prodávány prostřednictvím specializovaných prostředníků.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Michael Daněk

Štítky ČR, pošta, reality, Česká pošta

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Česká pošta v prvním čtvrtletí prodala nemovitosti za 68 milionů korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.