Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Knihovníci se v nouzovém režimu věnují opravám poškozených knih a vzdělávání

Krajská knihovna odkazuje na svém facebooku na dočasně zpřístupněné volné publikace pro děti i dospělé, včetně databáze audio knih. Z hygienických důvodů nelze vracet knihy do biblioboxů.

Krajská knihovna v Karlových Varech stejně jako ostatní kulturní instituce, zůstává i nadále pro své čtenáře uzavřená.  Knihovníci ale rozhodně nezahálejí, ošetřují dokumenty, připravují nový web, programy pro děti i dospělé, informují své uživatele a prohlubují si své vzdělání.

„Snažíme se především zprostředkovat kontakty různým skupinám lidí. Obracejí se na nás studenti s žádostmi o odbornou literaturu, lidé, kteří potřebují nebo šijí roušky a mnozí další. V současné době se prostřednictvím našich facebookových stránek snažíme spojit právě tyto komunity. Rovněž sdílíme projekt Moravské zemské knihovny #KnihovnyPROTIviru (https://protiviru.knihovny.cz), který odkazuje na dočasně zpřístupněné digitální fondy, uvádíme různé online zdroje volných publikací pro děti i dospělé, včetně například databáze audioknih. Těšíme se, až znovu otevřeme a intenzivně se na to připravujeme, i když netušíme, kdy naše čtenáře opět uvidíme,“ uvedl ředitel knihovny Vratislav Emler.

Součástí práce knihovníků je i péče o knižní fond. Především vráceným knihám musí teď věnovat zvýšenou pozornost. „Jde o především publikace z biblioboxů. Podle hygieniků se koronavirus drží na plastovém povrchu až několik dnů, proto musíme tyto knihy několik dní skladovat v oddělených prostorách a až pak s nimi můžeme pracovat,“ vysvětlila vedoucí služeb Michaela Němcová. Poslední dny jsou ale biblioboxy z hygienických důvodů mimo provoz.

Pracovníci také kontrolují řazení fondu ve volném výběru i skladech, kompletují ročníky časopisů a opravují poškozené knihy. „Naši čtenáři se mohou rovněž těšit na nové číslo našeho občasníku Mezi regály. Tentokrát bude k dispozici pouze online a budeme se v něm věnovat významným výročím i regionálním zajímavostem,“ uzavřela Michaela Němcová.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay

Štítky knihovna, web, audiokniha, Karlovarský kraj, kniha, Facebook, Moravská zemská knihovna, Karlovy Vary

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Knihovníci se v nouzovém režimu věnují  opravám poškozených knih a vzdělávání  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.