Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Vyhlídka Karla IV. v K.Varech prošla opravou, dodavatel se našel napotřetí

Vyhlídka Karla IV. v Karlových Varech prošla druhou etapou oprav. Provedla ji společnost Bolid M za 1,7 milionu korun. Město hledalo dodavatele třikrát, dvakrát se do soutěže nikdo nepřihlásil, teprve napotřetí se našla firma, která byla ochotná stavbu uprostřed lesa opravit, uvedl náměstek primátorky pro infrastrukturu Karlových Varů Tomáš Trtek (ANO).

"Jsem rád, že se to konečně na třetí pokus podařilo. V minulých letech jsme dvakrát vypsali na druhou etapu zadávací řízení, ale nikdo se nepřihlásil. Vyhlídky jako tato Karla IV. jsou nedílnou součástí terapeutické krajiny Karlových Varů, stejně jako další zajímavá výletní místa. Ve spolupráci s Lázeňskými lesy a parky budeme pokračovat v jejich zvelebování,“ řekl Trtek.

Stavbaři opravili fasády a pochozí plochy stavby. Dokončili odtokové otvory v zábradelní zídce, vyměnili podlahové souvrství včetně nové hydroizolace, vyměnili klempířské a zámečnické prvky, opravili omítky a doplnili kamenné prvky.

První etapa oprav byla provedena v roce 2019 a týkala se odvodu dešťové vody z terasy vyhlídky. Stavbaři také odstranili mokré omítky odkryté zdivo nechali vyschnout. Zhotovitelem byla tehdy společnost SVS 2000 s. r.o. a náklady činily bezmála 220 tisíc korun bez DPH.

Opravy vyhlídky jsou vždy komplikované. Historická stavba stojí na kopci uprostřed lesa a vede k ní jen nezpevněná přístupová cesta. I proto je nutné stavební práce naplánovat tak, aby se vešly do poměrně úzkého časové úseku, kdy je půda v lese suchá. Na rozbahněné lesní cesty totiž není možné vjet s těžkou technikou.

Vyhlídka je volně přístupná, nachází se na žluté turistické trase mezi Jelením skokem a parkovišti ve Slovenské ulici. Nejstarší stojící karlovarská rozhledna byla na oblíbeném vyhlídkovém místě nad městem v lázeňských lesích vystavěna v roce 1876. Pseudogotická cihlová rozhledna v podobě minaretu se dvěma vyhlídkovými ochozy byla postavena jako kopie rozhledny v severoněmeckém Schleswigu.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto karlovyvary.cz

Štítky ČR, správa, památky, stavby, Karlovy Vary

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vyhlídka Karla IV. v K.Varech prošla opravou, dodavatel se našel napotřetí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.