Počasí dnes16 °C, zítra16 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

Průzkum zjišťoval, jak rozvíjet potenciál chytrého regionu v kraji, který je vnímán jako úplně nejhorší

V čem lze spatřovat potenciál chytrého regionu v Karlovarském kraji a jaké jsou překážky jeho rozvoje? Odpovědi nejen na tyto otázky získala Karlovarská agentura rozvoje podnikání (KARP) díky dotazníkovému šetření, do kterého se zapojila více než třetina obcí a měst Karlovarského kraje.

Dotazník obsahoval celkem 28 otázek zaměřených mimo hlavních překážek v rozvoji kraje také na význam jednotlivých témat chytrého regionu pro obce nebo na chytré mobilní aplikace. Zahrnuto bylo také téma připravovaného dataportálu Karlovarského kraje. Podařilo se rovněž získat cenné podněty na služby, které by mohly k rozvoji chytrého regionu a obcí napomáhat. S podrobnými daty ze šetření je možné se seznámit prostřednictvím interaktivního reportu.

Šetření ukázalo, že obce prozatím nevidí v regionu žádného tahouna myšlenky smart obce nebo města. Nejblíže k němu mají Karlovy Vary. Obcím by v rozvoji chytrého regionu nejvíce pomohlo odbourání administrativní zátěže, nejraději by využívaly informační servis o dotačních možnostech. Přes 71 procent zúčastněných obcí by využilo nabídky vývoje společné regionální aplikace a přes 90 procent respondentů je ochotno sdílet data o obci na chystaném regionálním dataportálu datazapad.cz. Více než třetina obcí navíc ochotně poskytne data nad rámec povinně zveřejňovaných informací.

„Výstupy šetření napomáhají směřovat naše aktivity. Kromě identifikace měst a obcí, které jsou ochotné sdílet svá data, napomáhají upřednostnit při tvorbě dataportálu témata, která jsou pro ně nejpodstatnější,“ uvedl Vlastimil Veselý, ředitel Karlovarské agentury rozvoje podnikání. Z odpovědí dále vyplývá, že jednou z nejžádanějších služeb, které by obce v regionu využily, jsou manuály implementace chytrých řešení do chodu obce. Již v červenci proto KARP zahájí přípravu prvního takového výstupu, zaměřeného na možnosti chytrých mobilních aplikací, a to ve spolupráci se všemi obcemi ochotnými se do aktivit zapojit.

V procesu přípravy je také smart region index, sledující rozvoj jednotlivých témat chytrého regionu v obcích Karlovarského kraje. Výstupy šetření napomáhají přiřadit odpovídající význam tématům, která obce považují za nejdůležitější. Index tak bude nastaven v souladu s lokálními podmínkami.

„Velice si vážíme času, který se zástupci obcí rozhodli vyplnění dotazníku věnovat. Budeme se snažit potenciál šetření využít naplno, aby se tato investice obcím Karlovarského kraje vyplatila. Děkujeme všem zapojeným představitelům obcí, včetně pracovníků úřadů, kteří jakýmkoliv způsobem k realizaci šetření přispěli,“ doplňuje Vlastimil Veselý.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Karlovarská agentura rozvoje podnikání

Štítky průzkum, chytrý region, Karlovarská agentura rozvoje podnikání

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Průzkum zjišťoval, jak rozvíjet potenciál chytrého regionu v kraji, který je vnímán jako úplně nejhorší  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.