Počasí dnes22 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Začala Tříkrálová sbírka. Do ulic v Karlových Varech vyrazily desítky koledníků

Také v Karlovarském kraji začala Tříkrálová sbírka. Přímo v Karových Varech ji zahájil tradiční pochod od magistrátu k hlavní poště. Akce potrvá až do poloviny ledna a její výtěžek jde na charitu.

Třiadvacátý ročník ve městě zahájil emeritní plzeňský biskup František Radkovský, který koledníkům v kostýmech tří králů požehnal. Výtěžek sbírky půjde na charity, které pomáhají seniorům s omezenou soběstačností, duševně i fyzicky handicapovaným lidem, chronicky nemocným, lidem bez domova, matkám s dětmi v tísni, lidem v krizových situacích během havárií a živelných pohrom, obětem domácího násilí, uprchlíkům a cizincům v těžké situaci, dětem ze sociálně znevýhodněného prostředí a všem, kteří si sami pomoci nemohou a pomoc potřebují.

Farní charita Karlovy Vary výtěžek použije na pořízení nové kuchyňské linky se spotřebiči pro klienty Týdenního stacionáře pro osoby s Alzheimerovou chorobou. „Farní charita Cheb zase využije koledu na provoz Dobrovolnického centra, podporu sociálních služeb pro lidi bez přístřeší provozovaných zde diecézní charitou, podporu Hospice Sv. Jiří o. p. s. a na pomoc dvěma lidem se vzácným genetickým onemocněním,“ uvedla v tiskové zprávě mluvčí karlovarského krajského úřadu Jitka Čmoková.

Tříkrálová sbírka navazuje na starodávný lidový obyčej tříkrálové koledy a je největší dobročinnou sbírkovou akcí v Česku. „Do její organizace a průběhu koledování se každoročně zapojí více než šedesát tisíc dobrovolníků, kteří do kasiček vyberou desítky milionů korun," přiblížila rozsah akce hlavní koordinátorka sbírky Gabriela Víšová. V Karlových Varech a okolí se do sbírky zapojí na 250 koledníků.

Pořadatelé sbírky letos očekávají dobrý výsledek. „Očekáváme, že i když je vysoká inflace, tak lidé budou štědří a dostaneme se třeba ke 300 tisíc korun, ale je to pouze můj odhad," uvedl ředitel Farní charity Karlovy Vary Aleš Klůc.

Tři králové budou koledovat do 15. ledna a přispět je možné přímo do kasičky s logem Charity Česká republika, kterou nosí jeden z koledníků. „Ve stejném termínu budou rozmístěny také statické pokladničky na veřejných místech,“ dodala Čmoková.

Do konce ledna bude ještě možnost přispět bezhotovostně. On-line koleda, která probíhá na webu sbírky, umožňuje přispívat koledující organizaci v místě bydliště podle zadání PSČ a běží celoročně s uzávěrkou vždy k 30. dubnu.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Karlovarský kraj

Štítky tříkrálová sbírka, karlovy vary, charita

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Začala Tříkrálová sbírka. Do ulic v Karlových Varech vyrazily desítky koledníků  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.