Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

Karlovarský kraj dá na přípravu transformačního projektu v Sokolově milion korun

Karlovarský kraj dá na přípravu transformačního projektu na rozvoj podnikání v Sokolově jeden milion korun. Prostředky půjdou na studii proveditelnosti, která bude potřeba pro podání ostré výzvy do Fondu spravedlivé transformace, kde má šanci získat dotaci. Cílem strategického projektu za 450 milionů korun je vytvořit prostředí, které přiláká soukromé investory a umožní transformovat centrum Sokolova.

„Přihlásili jsme tento strategický projekt do výzvy ministerstva životního prostředí, abychom si spolufinancovali jeho další přípravu. V tomto kroku je to studie proveditelnosti, která by měla prověřit náš prvotní záměr a ukázat limity území. Na základě toho jsme schopni připravit už ostrou žádost," řekl krajský radní Patrik Pizinger (Místní).

Krajský byznys park je navržen v areálu sokolovské chemičky. Kraj chce pozemky od společnosti Synthomer i dalších vlastníků nejdříve odkoupit. V plánu je pořídit pozemek o velikosti více než 20 hektarů. Jednání s vlastníky je v plánu letos na jaře, odhadované náklady za pozemky jsou 130 až 175 milionů korun. Náklady na jejich pořízení ale nebudou uznatelnými výdaji v rámci připravovaného strategického projektu, kraj je bude muset uhradit z vlastních zdrojů.

Projektová příprava by měla začít v první polovině příštího roku. S realizací se počítá koncem roku 2023 až do roku 2028. Kraj bude s pomocí dotace financovat přípravu i infrastrukturu území a stavbu podnikatelského inkubátoru. Další rozvoj lokality by měli zajistit soukromí investoři. „Chceme získat území, pojmenovat to, jak by to tam mělo fungovat, zajistit investici Karlovarského kraje a vytvořit prostor pro příchod nových investorů přímo do Sokolova," uvedl radní.

Ohodnoť článek

Štítky hospodářství, správa, uhlí, ekologie, Karlovarský kraj, projekt, Sokolov, pozemek, Patrik Pizinger, Synthomer

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karlovarský kraj dá na přípravu transformačního projektu v Sokolově milion korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.