Počasí dnes9 °C, zítra8 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Americký voják ztratil při osvobozování Čech náramek, po 76 letech se mu vrátí

Před šestasedmdesáti lety ztratil při osvobozování Čech své osobní věci, teď se mu díky nadšenci do historie vrátili. Americký voják Joe Esquibel na konci druhé světové války vytratil poblíž Mariánských Lázní řetízek a další drobnosti. Vše před nedávnem našel Petr Švihovec, díky jeho vytrvalému pátrání se vše vrátí do rukou válečného veterána.

„Pečlivé bádání s pomocí historika Daniela Malého odhalilo majitele stříbrného náramku, límcového odznaku, kovového proužku s bronzovou hvězdou a švýcarské mince Rappen. Byl jím pan Joe Esquibel, který se účastnil osvobozovacích bojů na západě Čech. Na náramku bylo vyryto jméno pana Esquibela a z druhé strany jméno jeho tehdejší přítelkyně Lydie, se kterou se po válce ve Státech oženil,“ napsal v tiskové zprávě atašé amerického velvyslanectví Griffin Rozell.

Petr Švihovec následně s historikem Danielem Malým objevili v archivech dokument, který je zavedl k válečnému hrdinovi Joeu Ernestu Esquibelovi. „Petru Švihovcovi se podařilo pana Esquibela v Coloradu ve Spojených státech vypátrat a ve spolupráci s americkou ambasádou a vojenským atašé podplukovníkem Jamesem Hackbarthem nyní posílá ztracené osobní věci zpět jejich majiteli,“ uzavřel Rozell.

Hodnocení článku je 92 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Velvyslanectví USA v České republice

Štítky Mariánské Lázně, USA, voják, armáda, ambasáda, Česko, náramek, druhá světová válka, Colorado

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Americký voják ztratil při osvobozování Čech náramek, po 76 letech se mu vrátí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.