Počasí dnes6 °C, zítra6 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Vedení města pokračuje i nadále v podpoře podnikatelů a zohledňuje pandemickou krizi

Karlovarští radní chtějí odpustit polovinu nájmu provozovatelům kočárové dopravy a slevu získali i majitelé restauračních a hotelových předzahrádek. Vedení města se tak snaží podnikatelům zmírnit dopady pandemické krize a pomoci jim přežít složitou ekonomickou situaci.

„Obrací se na nás řada podnikatelských subjektů s žádostmi o odpuštění nájmů, poplatků a dalších. Snažíme se jim vycházet vstříc v maximální možné míře, ale nelze to dělat plošně a ve všech případech. Momentálně jsme například řešili žádost provozovatelů kočárové dopravy, kterým jsme prominuli polovinu nájmu za užívání jejich stanovišť,“ vysvětluje Andrea Pfeffer Ferklová (ANO), primátorka Karlových Varů.

Nájemné za stanoviště je ve smlouvě stanoveno na 511 830,- korun. Provozovatel kočárové jízdy, kterým je Cech fiakristů dostal nejen padesátiprocentní slevu na nájemné, ale také možnost, uhradit ho až na konci letošního roku.

„V řešení jsou také například žádost majitelů restauračních předzahrádek. Tam jsme snížili nájemné na polovinu a to za období od začátku roku do konce června letošního roku,“ doplňuje Petr Bursík (ODS), náměstek karlovarské primátorky s tím, že nájemné tedy činí 5 Kč v centru města a 3,50 Kč mimo centrum za každý započatý metr čtvereční a den.

Náměstek uvedl, že k úplnému odpuštění nájemného u předzahrádek se vedení města nerozhodlo proto, že si každý provozovatel může onu předzahrádku na měsíce, kdy není turistická sezona demontovat a neplatit za ni vůbec nic. „Pokud ji ale demontovat nechtějí, je logické, že za ni musejí něco zaplatit. A protože jim chceme vyjít vstříc, snížili jsme výši nájemného,“ dodal náměstek.

Poplatek za předzahrádku  zaplatilo od začátku letošního roku městu zatím osmnáct poplatníků. Celkem bylo uhrazeno 242.859,- korun.

„Sezóna zahrádek ještě nezačala, provozovatelé čekají na uvolnění opatření. K dispozici ale máme čísla za loňský a předloňský rok, tedy rok 2019 bez pandemické krize a rok 2020, kdy krize začala. V roce 2019 jsme vybrali od šedesáti osmi poplatníků více než pět milionů korun a v loňském roce od pětasedmdesáti poplatníků necelých 2,4 milionu korun,“ doplňuje Helena Kyselá, mluvčí magistrátu.

Propady příjmů očekává v letošním roce město Karlovy Vary ve výši zhruba sto padesáti milionů korun. Za první čtyři měsíce je v mínusu 36,6 milionu korun.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Roman Kořinek

Štítky nájemné, předzahrádky, kočárová jízda, Karlovy Vary, sleva, krize, radnice, předzahrádka, Andrea Pfeffer Ferklová, ANO 2011, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vedení města pokračuje i nadále v podpoře podnikatelů a zohledňuje pandemickou krizi  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.