Počasí dnes21 °C, zítra22 °C
Úterý 14. května 2024  |  Svátek má Bonifác
Bez reklam

Symfonici krajské peníze nedostali

Zastupitelé Karlovarského kraje včera rozdělovali přebytky hospodaření za loňský rok. Jedním z návrhů bylo přidělit peníze Karlovarskému a Západočeskému symfonickému orchestru. Ani jeden z návrhů neprošel a to i přesto, že podporu karlovarskému orchestru v minulém týdnu osobně slíbil hejtman Petr Kulhánek (STAN).

„Žádám vás o poskytnutí částky pěti milion korun Karlovarskému symfonickému orchestru. Tyto peníze budou použity na platy hráčů. Jedná se obrovský nepoměr v placení tohoto tělesa, kde Karlovy Vary dávají necelých čtyřicet milionů korun a kraj pouze jeden a půl milionu,“ navrhovala Andrea Pfeffer Ferklová (ANO), primátorka Karlových Varů.

Podobný požadavek vznesl i Martin Hurajčík (ANO), který žádal 2,5 milionu pro Západočeský symfonický orchestr z Mariánských Lázní. Ani jeden z návrhů ale včera zastupitelé neschválili. Koaliční zastupitelé se odvolávali na skutečnost, že neznají konkrétní ekonomické ukazatele jednotlivých orchestrů a materiál nebyl předem projednán. To ostatně uváděl i hejtman Petr Kulhánek, který před týdnem zastupitelům města Karlovy Vary krajskou podporu města slíbil. „Nemůžu tento návrh podpořit, protože věc není projednána s městem Karlovy Vary,“ uvedl hejtman.

Podobně se vyjadřovali i někteří další zastupitelé. „Nemám osobně problém podpořit peníze pro symfoniky, ale potřebuji znát konkrétní čísla. Připravte materiál a příště to podpoříme,“ slíbil Marek Poledníček (KDU-ČSL). Další zastupitel Josef März (nez.) nabádal k tomu, aby město zatím tyto peníze po kraji nepožadovalo a počkalo až na výsledek výběrového řízení na ředitele orchestru. Primátorka ale oponovala tím, že se jedná o peníze na výplaty hráčů a chtěla alespoň trochu srovnat nepoměrné financování Karlovarského symfonického orchestru ze strany města a kraje. Pro návrh nezvedl ruku ani starosta Mariánských Lázní Martin Kalina (Piráti), který své jednání na facebookovém profilu zdůvodnil tím, že s ním o navýšení příspěvku pro orchestr nikdo nejednal a zastupitelé se tedy s materiálem nemohli seznámit. „Vedení Karlovarského kraje jasně proklamuje, že se o dodatečné podpoře symfonickým tělesům bude jednat na následujícím zastupitelstvu,“ dodal Martin Kalina.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky zastupitelé, Karlovarský kraj, jednání, peníze, KSO, ZSO, Karlovy Vary, Mariánské Lázně, orchestr, Petr Kulhánek, Starostové a nezávislí, ANO 2011, materiál, Andrea Pfeffer Ferklová, Martin Hurajčík

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Symfonici krajské peníze nedostali  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.