Počasí dnes21 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Výdejní okénka i rozvoz, čtenáři o své knihy rozhodně nepřichází

Už rok je tu s námi pandemie koronaviru a lidé hledají různé způsoby, jak si toto období zpestřit. Řada z nich v sobě odhalila skryté vlohy pro otužování. Jiní se stali odborníky na filmy, a to díky vysedávání u televize. A pak je tu klasika v podobě knih. Některé knihovny fungují nyní skrze výdejová okénka a například v Sokolově nebo v Ostrově knížky přivezou čtenářům až domů.

S rozvozem knih začali v Sokolově 12. ledna a číslovka spokojených čtenářů se zastavila na více než 80. Službu zajišťuje město spolu s Městským domem kultury. Služba je určená především čtenářům z řad seniorů nebo zdravotně znevýhodněným občanům.

„Zaměstnanci zajišťující rozvoz přitom navštívili 81 domácností a bylo půjčeno přibližně 600 knih. Případní zájemci o tuto službu si mohou knihy objednat na telefonním čísle 352 622 505 nebo na e-mailu knihovna.so@mksokolov.cz. Službu mohou využívat všichni zájemci, na uvedených kontaktech je možné se domluvit a do knihovny se zaregistrovat,“ vysvětlil mluvčí sokolovské radnice Vladimír Meluzín.

Podobně k tomu přistupují i v Ostrově, kde rozvoz knih zaštiťuje služba Senior Expres. Požadované knihy a dokumenty si mohou lidé zamluvit přes telefon, e-mail nebo online katalog. Veškeré informace najdou zájemci na webových stránkách Městské knihovny Ostrov. Tato služba je opět určena těm, kteří mají problémy s pohyblivostí, pro ty ostatní funguje výdejní okénko.

Pokud by se lidem po knihovně opravdu stýskalo, mohou ji navštívit virtuálně. Pracovníci už natočili dvě videa, kde seznamují diváky se zajímavostmi z knihovny i dalšími novinkami. Podívat se můžete na jejich YouTube kanálu.

Výdej knih z okénka nabízí také v Karlových Varech, Chodově nebo v Chebu. I zde si lidé mohou vypůjčky domluvit telefonicky nebo přes katalog. Službu zabezpečujeme ve všední dny od 9 do 16 hodin. Čtenář zazvoní u dveří, oznámí obsluze své jméno a poodstoupí. Knihovník položí dokument na stolek před vchodem a zavře. Poté může čtenář přistoupit a knihy si odebrat,“ informuje vedení chebské knihovny.

Vrátit knížky mohou lidé jen přes bibliobox, který najdou hned před hlavní budovou knihovny. Výdejní okénko funguje také v Aši, kde je mají dokonce dvě. Jedno na vydávání objednaných knih a druhé na vrácení. 

Ohodnoť článek

Autoři | Foto MÚ Sokolov

Štítky COVID-19, koronavirus, knihovna, výdejní okénko, rozvoz, senioři, Sokolov, Cheb, Ostrov, , kniha, pandemie covidu-19, Městský Dům Kultury, Městská knihovna Ostrov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Výdejní okénka i rozvoz, čtenáři o své knihy rozhodně nepřichází  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.