Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

O pomoc už nežádají jen samoživitelky, ale i úplné rodiny

Déle než rok trvající koronavirová pandemie velmi negativně zasáhla do mnoha lidských životů. Podle Jitky Havránkové zakladatelky dobročinného spolku Nádech je pro klienty momentálně největším problémem omezení cestování, nedostatek potravin a potřeba hlídání dětí.

„Současná vládní opatření na nás velmi doléhají. Ve velké míře tím, že k nám nemohou rodiče v nouzi  přijet. Fungujeme tak, že nám napíší, nebo telefonicky sdělí své akutní potřeby a my jim nejnutnější věci dovezeme, nebo zašleme přes dopravce,“ popisuje Jitka Havránková.

Největší zájem je nyní o potravinovou pomoc a pak také o jarní dětské boty a bundy. „Máme ale také několik maminek v očekávání a tak je třeba i kočárků a dalších potřeb,“ pokračuje dále zakladatelka spolku s tím, že momentálně spolek řeší i nárůst nedostatku potravin, neboť se do situace jejich klientů promítla skutečnost zavření mateřských školek a škol.

„Nárůst žádostí o pomoc se zvýšil o třetinu a nejsou to jen samoživitelé, ale také úplné rodiny, kdy jsou oba rodiče bez zaměstnání. Máme několik maminek, které pracovaly na pracovní dohodu a nyní nemají nárok na žádné kompenzace. Řešíme také alternativní hlídání dětí, kdy samoživitel potřebuje docházet do zaměstnání, protože by nemohl zaplatit nájem,“ doplňuje Jitka Havránková.

Ta za spolek Nádech velmi děkuje všem dárcům a podporovatelům, kteří přispívají potravinovými sbírkami, oblečením nebo například i drogerií. Ochota naší společnosti pomoci a zapojovat se jako dobrovolníci je podle ní velká.

„Materiální pomoci máme ve všech centrech - V Ostrově, v Chebu a v Karlových Varech nyní dostatek, omezili jsme vzhledem k vládnímu nařízení a snaze o snížení kontaktu příjem materiálních darů v podobě například oblečení. Ale jak jsem uvedla, velmi vítáme pomoc potravinovou a drogistickou, konkrétně plen a kojenecké stravy máme stále nedostatek. Rodičům také vydáváme roušky, respirátory a dezinfekci,“ uzavřela zakladatelka spolku, která přeje všem klientům i podporovatelům hodně sil, trpělivosti a víry.

Hodnocení článku je 92 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Milan Hloušek

Štítky pomoc, nouze, Nádech, Karlovarský kraj, dobročinnost, zapsaný spolek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

O pomoc už nežádají jen samoživitelky, ale i úplné rodiny  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.