Počasí dnes7 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Od středy si při nákupech pro sebe zajistěte prostor 15 metrů čtverečních

V obchodech bude od středy platit omezení počtu lidí na plochu. Jeden člověk pro sebe bude muset mít prostor 15 metrů čtverečních. Schválila to vláda. Nařízení je součástí nového protipandemického systému (PES), který v pátek představilo ministerstvo zdravotnictví.

Zástupci maloobchodníků nařízení kritizují, zvýší se podle nich riziko nákazy. Vzroste mobilita lidí, hrozí panické nákupy, varuje prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu (SOCR) Tomáš Prouza.

Omezení 15 metrů čtverečních na jednoho člověka má podle modelu uvolňování platit od třetího stupně pohotovosti. V prvním, nejlehčím stupni rizika budou moci na 15 metrech čtverečních provozní plochy nakupovat maximálně čtyři lidé. Ve druhém stupni se počet zákazníků snižuje na dva.

Svaz obchodu podle Prouzy vládu opakovaně upozornil na to, že 15 metrů čtverečních je odborně nijak nezdůvodněný limit a způsobí koncentraci lidí před prodejnami. Navíc zvýší mobilitu zákazníků, kteří se budou mezi prodejnami pohybovat a hledat nejkratší řadu. Vůbec obslouženo kvůli restrikci nebude 20 až 30 procent lidí. Další budou v nákupní špičce čekat až hodinu ve frontě před obchodem.

Podle informací novinářů potravinářské řetězce nyní pracují na nalezení provozního řešení pro schválenou restrikci. S jejím zavedením počítaly nejdříve od příštího pondělí. "Ve spolupráci se SOCR a ministerstvem průmyslu a obchodu řešíme nyní implementační pravidla pro metodiku PES. Chceme využít systém, který jsme pilotovali na našich obchodech a zajistit bezpečné nakupování pro všechny naše zákazníky," uvedl mluvčí společnosti Tesco Václav Koukolíček.

V České republice od 22. října platí zákaz maloobchodního prodeje. Výjimku mají potraviny, lékárny, drogerie, optiky či květinářství. Obchody mohou mít od pondělí do soboty otevřeno maximálně do 20:00, o nedělích musí být většina prodejen zavřená. Do obchodů mohou vstupovat maximálně dva lidé, od ostatních musejí dodržovat dvoumetrový odstup. U vstupu je zákazníkům k dispozici dezinfekce, u nebaleného zboží je doporučováno používání jednorázových rukavic. Prodejci preferují bezhotovostní platbu.

Nouzový stav chce vláda prodloužit až do 20. prosince

Vláda žádá Sněmovnu o prodloužení nouzového stavu až do 20. prosince, ale opatření proti šíření koronaviru možná příští týden zmírní. V Česku je totiž podle ministerstva zdravotnictví nyní rizikové skóre na hodnotě 70 ze 100, což odpovídá čtvrtému stupni opatření proti nemoci covid-19. 

V současnosti platí opatření pro pátý, tedy nejhorší stupeň rizika. Přesun do čtvrtého stupně by znamenal třeba otevření základních škol pro všechny děti z prvního stupně či posunutí zákazu vycházení. Nově potvrzených případů covidu-19 v Česku v neděli přibylo 1887, což bylo nejméně od začátku října.

Na jaře při první vlně epidemie covidu-19 trval nouzový stav 66 dnů. Nynější zatím platí od 5. října do 20. listopadu, tedy na 46 dnů. Vláda dnes ale schválila návrh, že požádá poslance o prodloužení nouzového stavu o dalších 30 dnů do 20. prosince. Novinářům to sdělil premiér Andrej Babiš (ANO). O návrhu kabinetu by měla Sněmovna rozhodovat ve čtvrtek.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) minulý týden při představení nového protiepidemického systému (PES) uvedl, že bez nouzového stavu by byla opatření podle PES pouze doporučeními. Platnost stavu vyžaduje všech pět pásem opatření podle rizikového skóre v PES a už nyní je na trvání nouzového stavu navázána řada opatření proti šíření covidu-19.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři

Štítky nouzový stav, koronavirus, covid, vláda, obchod, omezení, počet, metr čtvereční, Protiepidemický systém České republiky, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Tomáš Prouza, Svaz obchodu a cestovního ruchu České republiky, Česko, ANO 2011, Poslanecká

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Od středy si při nákupech pro sebe zajistěte prostor 15 metrů čtverečních  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.