Počasí dnes6 °C, zítra6 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

ANKETA: Podmínka za schvalování teroristických útoků. Autor komentáře s rozsudkem nesouhlasí

Kauza kolem padesátiletého řidiče kamionu schvalujícího teroristický útok na mešity v novozélandském Christchurchi nekončí. Obviněný Václav Klestil nesouhlasí s tříletou podmínkou za nenávistný komentář na internetu. Proti rozsudku se odvolal a případ tak putuje k odvolacímu soudu. Tříletý podmíněný trest se zkušební lhůtou na pět let vyfasoval už před týdnem u Krajského soudu v Plzni také jednatřicetiletý Jiří Kantor z Kraslic na Sokolovsku za to, že na facebooku pochválil ten samý teroristický útok.

Klestil podle žalobce Martina Bílého napsal v polovině loňského března do komentáře pod článek Hospodářských novin o útoku, při kterém bylo zabito na Novém Zélandu 51 lidí nenávistný komentář ve znění: „Konečně měl někdo koule a ukázal, jak se na Mohamedány musí. Dobrá práce.“

Žalobce si stojí za tím, že se komentářem dopustil trestného činu, za který hrozí až patnáctileté vězení. V tomto případě navrhoval nepodmíněný pětiletý nepodmíněný trest.

Obviněný Klestil se k tomu, že příspěvek napsal, přiznal. Podle svých slov netušil, že se kvůli něčemu takovému může dostat před soud.

Předsedkyně senátu rozsudek odvodnila tak, že nechce nikomu ničit život, zároveň ale chce, aby lidé začali vnímat, že mohou za podobné komentáře opravdu skončit až na 15 let ve vězení. S tříletou podmínkou však obviněný řidič kamionu nesouhlasí a kauza se tak přesouvá k odvolacímu soudu.

Další podmínka

Tříletý podmíněný trest se zkušební lhůtou na pět let vyfasoval už před týdnem u Krajského soudu v Plzni také jednatřicetiletý Jiří Kantor z Kraslic na Sokolovsku za to, že na facebooku pochválil ten samý teroristický útok. Rozsudek není pravomocný. Kantor se vzdal práva na odvolání, ale státní zástupce, jenž požadoval nepodmíněný pětiletý trest, se na místě odvolal.

S podmíněným trestem odešel od soudu muž za pochvalný komentář o teroristickém činu

Za pochvalný komentář o teroristickém útoku na dvě mešity na Novém Zélandu, kde útočník zastřelil 51 osob, si u plzeňského krajského soudu vysloužil dvaatřicetiletý Jiří K. z Kraslic u Sokolova tříletý podmíněný trest se zkušební lhůtou na pět...

Kantor na svém facebookovém profilu sdílel článek o střelbě a připsal k tomu komentář: „Za mě určitě pěkně provedená práce“. Při vyšetřování případu se také přišlo na to, že přijal přes internet video se záznamem střelby v mešitách a dále ho se souhlasnými komentáři posílal svým přátelům.

Měl by soud udělovat nepodmíněné tresty za schvalování teroristických útoků na internetu?

Celkem hlasovalo6 čtenářů

Ohodnoť článek

Foto pixabay.com

Štítky ČR, Nový Zéland, soud, terorismus, teroristický útok, Krajský soud v Plzni, Facebook, okres Sokolov, Kraslice, Christchurch, Hospodářské noviny

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ANKETA: Podmínka za schvalování teroristických útoků. Autor komentáře s rozsudkem nesouhlasí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.