Počasí dnes11 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

V ostrovském zámeckém parku chtějí vybudovat veverčí ráj

Pokud se pozorně podíváte na znak města Ostrova, uvidíte dvě veverky. Pokud si najdete čas a zamíříte do místního zámeckého parku, můžete jich vidět daleko více. A můžete je dokonce i nakrmit.

„Chceme do parku přilákat co nejvíce veverek. Proto se snažíme jim zajistit dostatek jídla a na zimu jim pomáháme se zateplením hnízd. Veverky totiž obecně žijí tam, kde mají dostatek potravy, proto jim budujeme krmítka a nyní jsme koupili i automatický dávkovač krmení, ve kterém si veřejnost zakoupí krmnou směs a dá ji veverkám do krmítek,“ vysvětluje starosta Ostrova Jan Bureš (ODS).

Krmítka v zámeckém parku jsou umístěna v různých výškách. Ve vyšších polohách do nich dávkuje krmení správce parku, v těch nižších může krmit veřejnost. Pokud by si ale někdo myslel, že si veverku ochočí, plete se.

„Veverka se nedá ochočit a žije většinou samotářským způsobem života. Zajímavostí je, že veverka je jenom jeden druh, ale každá má jinak zbavený kožíšek. Nemá zimní spánek, proto je mohou návštěvníci Ostrova vidět běhat po parku i v zimě,“ pokračuje starosta.

Mezi oblíbenou potravu veverek patří šípky a samozřejmě i lískové oříšky. Oba tyto keře v parku veverky najdou. Na zimu jim prý správce nechává v parku staré listí a další materiály na zateplení hnízd, jako je například vata z prošívaných dek nebo takzvaná cupanina, případně materiál z kabátů, kterým se říká vaťák.

„Veverčí rodinu si u nás chceme udržet v co největším počtu. Zaměříme se také na větší informovanost o životě veverek, proto plánujeme umístit do parku populárně-naučné tabulky. Ty bychom rádi spojili s nějakou hrou pro děti, na jejímž konci by například mohli dostat plyšovou veverku nebo jiný veverčí dárek,“ dodal Jan Bureš.

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky veverky, Ostrov, zámecký park, krmení, veverka, zima, Jan Bureš, ODS, hnízdo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V ostrovském zámeckém parku chtějí vybudovat veverčí ráj  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.