Počasí dnes13 °C, zítra18 °C
Pondělí 16. září 2024  |  Svátek má Ludmila
Bez reklam

V Karlovarském kraji má nejvyšší volební potenciál ANO, poté STAN a ODS

Nejvyšší volební potenciál ve volbách do zastupitelstva Karlovarského kraje mělo podle průzkumu agentury Kantar hnutí ANO, a to až 38,5 procenta. S odstupem za ním jsou hnutí STAN a ODS, která v Karlovarském kraji kandiduje s podporou TOP 09. Výzkum volebního potenciálu zveřejnila Česká televize. Výzkumu se účastnilo mezi 6. a 27. srpnem 662 respondentů.

ANO by při při vytěžení svého potenciálu mohlo dosáhnout až na 38,5 procenta. „Vytěžení potenciálu je situace, kdy se k volbě daného subjektu přikloní všichni voliči, kteří o něm uvažují," vysvětluje agentura Kantar. ANO má ale zároveň nejsilnější voličské jádro, to znamená voliče, kteří jsou rozhodnuti hnutí volit.

Na druhém místě se s poměrně velkým odstupem umístilo hnutí STAN s 26,5 procenta. Následuje ODS (s podporou TOP 09), která by mohla získat až 19 procent. Více než desetiprocentní potenciál má ještě koalice SPD a Trikolora (13 procent), Piráti (12 procent), Hlas pro Karlovarský kraj (12 procent) a Místní HNHMR (10,5 procenta). Všechna tato volební uskupení mají ale výrazně menší voličské jádro.

Volbu hnutí ANO zvažují častěji lidé starší a lidé s nižším vzděláním. U hnutí STAN i ODS je tomu přesně naopak. „Zároveň ale platí, že ANO má zdaleka nejpevnější volební jádro, tedy příznivci tohoto hnutí zvažují volbu jiné strany v mnohem menší míře. Pro hnutí STAN je pak typické, že se často jedná spíše o subjekt druhé volby, tedy jeho potenciál je mnohem vyšší než voličské jádro," doplňuje volební průzkum.

Deklarovaná ochota jít k volbám do krajského zastupitelstva dosahuje v Karlovarském kraji hodnoty 74 procent, což je ve srovnání s jinými kraji průměrná hodnota. Jde ale o deklaraci respondentů v době sběru dat, nikoliv o odhad volební účasti. Reálná účast bude pravděpodobně mnohem nižší.

Vyšší ochotu účastnit se krajských voleb deklarují muži, nejstarší generace (60 let a více let) a také lidé s vyšším vzděláním (maturita a vysokoškolské). U vzdělání platí, že míra ochoty s dosaženým vzděláním roste.

Krajský úřad Karlovarského kraje zaregistroval všech 19 podaných kandidátek do krajských voleb. Volby letos budou 20. a 21. září. Před čtyřmi lety kandidovalo 17 stran, hnutí a koalic a do zastupitelstva se dostalo osm z nich.

Zastupitelstvo Karlovarského kraje má 45 členů. Současnou koalici v Karlovarském kraji tvoří STAN, Spolu, Piráti, Místní, SNK1 a Volba pro kraj. V opozici je ANO a SPD.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky ČR, volby, kraje, Karlovarský, průzkum

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Karlovarském kraji má nejvyšší volební potenciál ANO, poté STAN a ODS  |  Politika  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.