Počasí dnes18 °C, zítra18 °C
Pátek 10. května 2024  |  Svátek má Blažena
Bez reklam

Výsledek druhého kola senátních voleb je pro ANO zklamáním, řekl Babiš

Výsledek druhého kola senátních voleb je pro ANO zklamáním, řekl v sobotu odpoledne novinářům v Karlových Varech šéf hnutí Andrej Babiš. Zmínil, že sedm kandidátů prohrálo těsně a že komunální volby ANO vyhrálo. Zdůraznil, že on do Senátu nekandidoval a ani nikdy kandidovat nebude. Odmítl tak vyjádření premiéra Petra Fialy (ODS), podle nějž Babiš ve volbách prohrál i osobně. Expremiér doplnil, že před příštími senátními volbami bude ANO přemýšlet nad mobilizací svých voličů.

Hnutí ANO, které mohlo mít po letošních volbách díky 17 finalistům celkem 20 senátorů, jich bude mít pět. „Komunál jsme jednoznačně vyhráli - voliči vyslyšeli naši žádost, aby to vzali jako referendum o vládě. Druhé kolo do Senátu jsme prohráli, tam nás voliči nevyslyšeli,“ shrnul Babiš. Za úspěch označil, kolik nominantů ANO se dostalo do druhého kola voleb. „Kdybychom vyhráli těch sedm míst, tak by to bylo úplně jinak,“ podotkl s tím, že ANO čekalo lepší výsledek.

„Teď chtějí lidem vnutit, že jsem kandidoval. Ono to vypadá, že jediný kandidát byl Babiš. Já jsem nekandidoval,“ řekl Babiš na adresu koalice Spolu. Na dotaz k prezidentské volbě zopakoval, že ANO oznámí svůj postup - tedy zda někoho nominuje a koho - 27. října. V České televizi následně doplnil, že výsledek druhého kola senátních voleb nebude mít na toto rozhodnutí vliv. „Určitě ne, nemá to s prezidentskou kampaní vůbec nic společného,“ řekl.

Babiš kritizoval Vystrčila

Babiš zároveň opět zkritizoval předsedu Senátu Miloše Vystrčila (ODS), který na Jihlavsku obhájil mandát před kandidátkou ANO, Babišovou někdejší poradkyní Janou Nagyovou, která je spolu s ním obžalovaná v kauze Čapí hnízdo. Podle Babiše Vystrčil v kampani lhal.

„Z kandidátů, kteří se dostali do Senátu, je nejhorší,“ prohlásil o Vystrčilovi. „Myslím si, že je to člověk, který nám dělá ostudu v zahraničí, ani se tam nedomluví, poškodil naše firmy,“ řekl. „Pokud senátoři mají pocit, že je to správný reprezentant v zahraničí, tak je to jejich věc,“ pokračoval. „Celý polistopadový kartel se zmobilizoval,“ poznamenal k podpoře Vystrčila. Zmínil například hudebníky Davida Kollera nebo Tomáše Kluse a taky bývalého ministra a svého kritika Miroslava Kalouska (TOP 09).

Volební účast 19,44 procenta Babiš označil za zajímavou. Zdůraznil, že 32,82 procenta ze všech odevzdaných hlasů byly pro kandidáty hnutí ANO. Zmínil také, že Nagyová dostala druhý nejvyšší počet hlasů ze všech kandidátů do Senátu. „Úplně neznámá dáma. Její organizace se ji rozhodla nominovat. Byl to střet bezpráví s polistopadovým kartelem,“ uvedl k volbě v jihlavském obvodu.

Senátorský klub

Zda nyní ANO v Senátu vytvoří samostatný klub, Babiš nevěděl. Nová senátorka za Karlovy Vary, lékařka Věra Procházková (ANO), k tomu řekla, že by to „samozřejmě bylo vhodné“. „Je to předčasné, musíme se nejdřív sejít,“ uvedla. Klub v Senátu může utvořit nejméně pět senátorů.

Procházková také bez konkrétnějšího určení zkritizovala vyjádření předsedkyně TOP 09 Markéty Pekarové Adamové o kandidátech ANO. „Zvažovali jsme trestní oznámení za pomluvu. To, co tam bylo řečeno, je absolutní lež. Mám obavy, že paní Pekarová se neumí vyjádřit slušně. Opravdu už je namístě se nějak bránit,“ řekla nová senátorka. „Oni nás napadali, vulgárně uráželi i naše kandidáty,“ doplnil Babiš.

Hodnocení článku je 68 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Facebook.com/AndrejBabis

Štítky ČR, volby, senát, Babiš, Karlovy Vary, ANO 2011, Andrej Babiš, Volby do Senátu Parlamentu České republiky, Senát Parlamentu ČR, ODS, Petr Fiala, Volby do zastupitelstev obcí v Česku, Miloš Vystrčil

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Výsledek druhého kola senátních voleb je pro ANO zklamáním, řekl Babiš  |  Politika  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.