Počasí dnes18 °C, zítra16 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Strany v Karlovarském kraji se po pauze vrací k přípravě podzimních krajských voleb

Strany a hnutí v Karlovarském kraji se po přestávce způsobené koronavirem vrací k přípravě na krajské volby. Většina z nich už má jasno v tom, kdo jejich kandídátky povede i s kým případně vytvoří koalice.

Vítěz posledních krajských voleb, hnutí ANO 2011 sice má už sestavenou kandidátku, musí ji ale ještě schválit předsednictvo a výbor hnutí. Podle krajské předsedkyně ANO Jany Mračkové Vildumetzové by se měl výbor sejít zřejmě v červnu. "Ale nepředpokládám, že by tam došlo k výrazným změnám," řekla bývalé hejtmanka. Lídrem kandidátky bude současný hejtman Petr Kubis, Mračková Vildumetzová bude dvojkou.

Podle Mračkové Vildumetzové se konkrétní podoba volební kampaně teprve připravuje a bude zřejmě ovlivněna i opětřeními proti šíření koronaviru. "Větší důraz než v minulosti bude určitě na on-line prostředky, web a sociální sítě," dodala.

Krajskou koalici tvoří kromě ANO i ODS, Hnutí nezávislých za harmonický rozvoj města a obcí (HNHRM), Piráti a jeden radní zvolený za SPO.

ODS letos do krajských voleb půjde v koalici s KDU-ČSL a živnostníky. Podle krajského předsedy Jiřího Vaněčka bude v čele kandidátky krajský radní Karel Jakobec, za ním bude další radní Jan Bureš a třetí místo obsadí Olga Haláková, krajská předsedkyně KDU-ČSL. Větší změny v podobě kampaně Vaněček letos nečeká.

Piráty povede do voleb současný krajský radní Josef Janů. HNHRM jde do voleb už pod novým názvem Místní. V čele kandidátky bude chodovský starosta Patrik Pizinger.

Opoziční ČSSD chce letos vsadit hlavně na nové tváře, řekl krajský předseda Tomáš Svoboda. V čele kandidátky, kterou ale ještě bude schvalovat krajská konference, bude Michal Červenka, starosta Rotavy na Sokolovsku. Další místa pak ČSSD obsadí střídavě podle návrhů tří okresních organizací.

Společnou kandidátku sestaví STAN, a to s Karlovarskou občanskou alternativou (KOA), TOP 09 a případně dalšími regionálními partnery. Nově bude STAN spolupracovat i s Volbou pro město, která jasně vyhrála komunální volby v Chebu. "Motivem je spojení liberálních subjektů do silného celku s mottem 'STAN společně s...'," uvedl bývalý primátor Karlových Varů Petr Kulhánek (KOA).

Podle krajské předsedkyně SPD Karly Maříkové, má už SPD kandidátku sestavenou, ale strana ji zveřejní až společně s dalšími kraji. KSČM nasadí do čela své kandidátky Evu Valjentovou. Ambici dostat se do zastupitelstva má i Volba pro kraj, kterou povede do voleb lékař Josef März, bývalý ředitel Karlovarské krajské nemocnice, hnutí ale podpoří i další známé osobnosti z kraje.

Autoři

Štítky ČR, volby, kraje, Karlovarský kraj, krajské volby, koalice, Jana Mračková Vildumetzová, ANO 2011, Starostové a nezávislí, ODS, Petr Kubis, KDU-ČSL

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Strany v Karlovarském kraji se po pauze vrací k přípravě podzimních krajských voleb  |  Politika  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.