Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Sobota 12. října 2024  |  Svátek má Marcel
Bez reklam

Vedení Karlových Varů nechce zastavit rozvoj města, zvažuje půlmiliardový úvěr

Očekávané propady příjmové části letošního a velmi pravděpodobně i příštího rozpočtu musí radní začít řešit co nejrychleji. Možností moc nemají a s navrhovaným úvěrem by za určitých okolností neměla problém ani opozice. Musí ale jít pouze o investiční peníze.

„Zvažujeme možnost, jak sanovat propad příjmů, které v letošním roce očekáváme ve výši zhruba 200 milionů korun,“ uvedl náměstek karlovarské primátorky Tomáš Trtek (ANO 2011) s tím, že je to důsledek koronavirové krize, jejíž dopady je ještě stále velmi obtížné odhadovat.

Jisté ale je, že Karlovy Vary budou touto pandemií a přijatými vládními opatřeními velmi postiženy.

„Nabízí se možnost sestavit detailní seznam investičních akcí na příští roky a vypsat výběrové řízení na poskytnutí úvěru pro naše město. Na základě těchto věcí pak učinit konečné rozhodnutí, zda si úvěr vzít či nikoliv,“ pokračoval dále náměstek primátorky.

Karlovy Vary mají v letošním roce schváleny očekávané příjmy přesahující 1,3 miliardy korun, které nebudou naplněny. V současné době má město pouze jeden úvěr a tím je splácení KV Arény. Za ni platí město 41 milionů korun ročně a poslední splátka proběhne v roce 2023.

„Víme tedy, že město je schopno takovouto částku splácet a nechceme zastavit rozvoj města. O všech takto zásadních krocích diskutujeme se všemi zastupiteli a chceme dospět k nějaké shodě,“ dodal druhý náměstek primátorky Petr Bursík (ODS) s tím, že na seznamu akcí by určitě měly být opravy mostů, sanace opěrných zdí a další plánované a zamýšlené akce s měřující k rozvoji města.

K možnosti vzít si úvěr se v zásadě nestaví negativně ani opozice. Například zastupitel Jindřich Čermák (Piráti) přiznává, že se bez úvěru velké investice neobejdou. „Po vedení města chceme jasný plán, které akce by byly z úvěru podpořeny. Obáváme se určitého prožrání na menší akce, nebo takové, které by šly udělat levněji či odsunout na později. Prioritou by mělo být také splacení úvěru za KV Arénu, čímž by se nám poněkud uvolnili ruce v dalších akcích,“ sdělil Jindřich Čermák a doplnil, že by na seznamu akcí rád viděl například koncertní sál pro KSO v rekonstruovaných Císařských Lázních nebo rekonstrukci Alžbětiných Lázní.  

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky úvěr, finance, koronairus, zastupitelé, Karlovy Vary, investice, koronavirová krize, ANO 2011, KV Arena, ODS, Česká pirátská strana

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vedení Karlových Varů nechce zastavit rozvoj města, zvažuje půlmiliardový úvěr  |  Politika  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.