Počasí dnes21 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Mariánské Lázně letos opraví vestibul s šatnami v městském divadle

Mariánské Lázně na Chebsku letos opraví vestibul s šatnami v městském divadle. Poškozené jsou tam omítky a podlahy vlivem vzlínající vlhkosti. Náklady jsou 2,5 milionu korun. Opravy se dotknou té části budovy, která před 16 lety neprošla generální rekonstrukcí. Letošní sezona bude kvůli stavebním pracím o pár měsíců zkrácená, řekla ředitelka divadla Alena Havrdová.

Stavaři opraví omítky, stropy, podlahy a sloupy, které poničila vlhkost. Vzlínající vlhkost je tam zapříčiněná stoupající vodou ze země. Mariánské Lázně stojí na bývalém rašeliništi a pod městem je stále velké množství spodní vody a pramenů. Díky tomu se zde mohlo rozvinout lázeňství a léčebné procedury. Problémy s vlhkostí má ve městě ale většina budov. Navíc na místě divadla býval kdysi podle ředitelky rybník pro koně, do kterého se stahovala voda z okolních lesů.

Stavební práce mají stát podle projektu 2,5 milionu korun. Začít by měly na podzim a hotové by měly být do konce roku. Kvůli nim skončí letošní divadelní sezona dříve, zřejmě v polovině října. Divadlo navštěvují především lázeňští hosté v době lázeňské sezony, která je běžně od května do října.

„Chceme, aby to prostředí bylo přívětivé a příjemné pro návštěvníky. Šatna je tím prvním, kam lidé jdou. Chceme, aby ty prostory byly opět reprezentativní, a ne poničené vlhkostí," řekl starosta Martin Hurajčík (ANO).

Budova dnešního divadla v Mariánských Lázních byla postavena v letech 1865 až 1868 podle plánů místního stavitele Fridricha Zicklera. Novorenesanční stavba byla na svou dobu vybavená velmi moderně. Roku 1889 bylo zavedeno na jevišti a v hledišti elektrické osvětlení. Slavnostní zahajovací představení se konalo 8. srpna 1868.

V letech 2007 a 2008 se uskutečnila generální rekonstrukce celé památkově chráněné budovy. Spočívala v modernizaci technického vybavení, restaurování interiéru a instalaci nového hlediště včetně bezbariérového přístupu. Kapacita hlediště je v 326 sedadel. V květnu 2008 se divadlo znovu slavnostně otevřelo návštěvníkům.

Stálá profesionální scéna s hereckým souborem v Mariánských Lázních nikdy nebyla. Budova je využívaná pro zájezdová představení divadel z celé republiky i zahraničí či pro hudební produkce všech žánrů.

Ohodnoť článek

Štítky Mariánské Lázně, městské divadlo, oprava šaten, oprava divadla

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mariánské Lázně letos opraví vestibul s šatnami v městském divadle  |  Kultura  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.