Počasí dnes18 °C, zítra20 °C
Středa 22. května 2024  |  Svátek má Emil
Bez reklam

Ve sklárně Moser začali s výrobou křišťálových glóbů pro filmový festival

Ve sklárně Moser začala výroba křišťálových glóbů, cen pro 55. ročník Mezinárodního filmového festivalu (MFF). V Karlových Varech by měl letos začít kvůli epidemii koronaviru o sedm týdnů později proti tradičnímu termínu, a to 20. srpna. Glóby na něm tradičně převezmou tvůrci nejlepších filmů, herci a další významné osobnosti kinematografie.

Výrobce luxusního skla, firma Moser, se na výrobě festivalové ceny podílí od roku 2001. Hlavní festivalová cena se ve sklárně vyrábí ve dvou variantách, zlaté a stříbrné. Cena váží pět kilogramů a měří 42 centimetrů.

Cesta glóbů začíná ve sklářské huti, kde se foukají z bezolovnatého křišťálu. Výroba trvá asi tři měsíce. „Roztavené sklo o teplotě přes 1000 stupňů Celsia je potřeba zformovat. Pokud poté křišťál projde přísnou kontrolou kvality, jde do rukou brusičů. Ti jej opět ručně vybrušují do ideálního tvaru a následně leští. Poslední fází výroby festivalových cen je připevnění křišťálových koulí k bronzovým soškám," uvedla marketingová ředitelka Martina Jirásková.

Počet cen, které přijdou letos vyrobit, se teprve zjišťuje. „Máme představu toho počtu, ale nemůžu ho v tuto chvíli říci. Ještě se v tuto chvíli stanovují všichni ocenění, jejich počet může být pohyblivý, takže se ještě nechceme zavázat k nějakému číslu. Počet ale nebude diametrálně odlišný od minulých let," řekla na dotaz novinářů Barbora Vondalováz tiskového oddělení firmy Moser. Tradičně se pro filmový festival vyrobí okolo dvaceti glóbů.

Loni se hlavní kulturní akce Karlovarského kraje a jedna z nejvýznamnějších v České republice kvůli epidemii koronaviru neuskutečnila. Festival nahradila čtyřdenní přehlídka filmů v kinech napříč republikou, zamýšlená podzimní překlenovací přehlídka se navzdory plánům neuskutečnila vůbec.

Podle Vondalové se část cen vyrobila již vloni, kvůli zrušené akci se ale budou předávat až letos v srpnu, nyní pokračuje výroba dalších.

Letošní festival by měl začít 20. srpna a trvat do 28. srpna. Hlavní soutěžní program a nesoutěžní premiéry včetně zahajovacího snímku festivalu pořadatelé oznámí 29. června.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto MFF Karlovy Vary

Štítky Mezinárodní filmový festival, Karlovy Vary, KVIFF, Moser, kultura, film, křišťálový globus, filmový festival, sklárna, výroba, pandemie covidu-19, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ve sklárně Moser začali s výrobou křišťálových glóbů pro filmový festival  |  Kultura  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.