Počasí dnes7 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Filmový festival v Karlových Varech začne v srpnu, program se dozvíme na konci června

Organizátoři populárního Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech dnes potvrdili, že se 55. ročník uskuteční v srpnovém termínu. Představili také novou platformu, který má během festivalu nabízet unikátní publicistický obsah a postupně také celoročně přinášet artový program.

Svátek všech milovníků filmu měl v lázeňském městě odstartovat 4. července. Vzhledem k epidemiologické situaci se organizátoři rozhodli festival posunout. Nový termín tak je od 20. srpna do 28. srpna.

„Sedm neděl je dlouhá doba na to, aby čísla nadále klesala a společnost byla promořena a proočkována,“ vysvětlil prezident MFF Karlovy Vary Jiří Bartoška na dnešní tiskové konferenci.

Umělecký ředitel festivalu Karel Och dnes také řekl, že hlavní soutěžní program a nesoutěžní premiéry včetně zahajovacího snímku festivalu pořadatelé oznámí 29. června. Dále uvedl, že dramaturgie festivalu právě vybírá snímky pro letošní ročník a zahrnula do výběru i filmy ze začátku loňského roku, neboť se do značné míry k divákům dostaly jen omezeně či vůbec.

Hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek (STAN) dnes potvedil, že festival, pokud se uskuteční ve stejném rozsahu, jako je zvykem, získá i stejnou podporu od kraje, tedy osm milionů korun. „Předpokládám, že město poskytne ten samý podíl," uvedl.

Primátorka Karlových Varů Andrea Pfeffer Ferklová (ANO) v březnu uvedla, že letos bude podpora od města poloviční proti minulým letům, jen čtyřmilionová. Způsobila to podle ní opatření kvůli koronaviru a propad v rozpočtu.

Podporu festivalu dnes vyjádřil i ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD), podle něhož je značka karlovarského festivalu pro českou kulturu ve světě stejným symbolem jako třeba Česká filharmonie nebo Pražské jaro.

Podle balíčků rozvolňování v kultuře, které ministerstvo kultury představilo v pondělí, by se od 1. srpna v případě příznivého epidemického vývoje mohly konat venkovní akce až pro 7 000 lidí a akcí pořádaných uvnitř by se mohlo zúčastnit až 3 000 lidí. Každý účastník ale musí být buď po očkování, mít negativní test, nebo musí mít nejvýše 90 dní od prodělané nemoci covid-19. Odborníci zvažují, že tato doba by se do budoucna mohla prodloužit.

Festival v dubnu oznámil vstup strategického investora. „Díky vstupu investora skupiny Rockaway Capital se nám otevírají možnosti, jak festival dále rozvíjet. Jednou z aktivit je postupné budování platformy KVIFF.TV a celoročně přenášet díky této platformě artové programy. Dále je v plánu do budoucna výrazně rozšířit platformu KVIFF Distribution," řekl prezident festivalu Jiří Bartoška.

Ambicí platformy KVIFF.TV je během několika let vybudovat prostor pro laické publikum i filmové profesionály, který nabídne všestranné informace a orientaci v oblasti filmové tvorby. První takovou aktivitou bude 16.ročník Pragueshorts Film Festivalu, který je naplánován na 2. až 27. června. Sesterská akce karlovarského festivalu se letos uskuteční částečně naživo a částečně on-line a představí to nejzajímavější z nejnovější světové produkce krátkometrážní tvorby.

Organizátoři festivalu také chtějí využít potenciálu akce oblíbené nejen mezi filmovými fanoušky tak, aby nezůstalo jen u desetidenní akce, ale doprovodný kulturní program by se mohl konat během celého roku. Naznačili, že se rýsuje třeba spolupráce s Českou filharmonií.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto kviff

Štítky filmový festival, MFF, Karlovy Vary, léto, festival, Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary, Jiří Bartoška, Česká filharmonie, Petr Kulhánek, Lubomír Zaorálek, Andrea Pfeffer Ferklová, Pražské jaro, Starostové a nezávislí, ČSSD

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Filmový festival v Karlových Varech začne v srpnu, program se dozvíme na konci června  |  Kultura  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.