Počasí dnes7 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Chebu znovu svitla naděje na elektrifikaci tratě do Německa

Cheb má znovu naději, že by mohl být na elektrifikované železniční trati z České republiky do Německa. Naposledy se o této myšlence, kterou se město snaží roky prosadit, mluvilo na jednání zástupců německého parlamentu v Berlíně, na kterém byl i místostarosta Chebu Michal Pospíšil (ODS). Napojení elektrifikované tratě na Cheb mohlo být součástí připravované železniční magistrály Drážďany - Norimberk, řekl.

„Jednalo se o tom, že tato myšlenka by měla navazovat na elektrifikaci trati mezi Drážďany a Norimberkem, která vede přes Hof a Marktredwitz. Pro nás je tato elektrifikace důležitá, protože v podstatě těch 20 kilometrů z Marktredwitz na státní hranice by se dalo do tohoto projektu zařadit," uvedl Pospíšil.

Připomněl, že mezinárodní smlouva o elektrifikaci trati Praha - Cheb - Norimberk byla podepsaná už v roce 1994. Ale zatímco na české straně se elektrická trakce dovedla až do Chebu a stavbaři upravili kolejový svršek až ke státní hranici, na německé straně se s napojením otálí. Pospíšil řekl, že by bylo vhodné, aby se do tlaku na naplnění dohody vložily i další instituce, například Karlovarský kraj. Propojení po elektrifikované železnici s Německem by bylo totiž přínosem nejen pro ekonomiku Chebu a okolí, ale také pro turistický ruch v celém Karlovarském kraji, jehož tři lázeňská města jsou na sezamu UNESCO. Němci a vůbec turisté ze sousedních států přitom nyní tvoří hlavní část klientely lázní.

Chybějící kvalitní napojení na Německo, ale také na českou dálniční síť, je dlouhodobě jedním z faktorů, které brání dalšímu rozvoji Karlovarského kraje. O nutnosti lepšího dopravního spojení s regionem Horní Franky mluvil v pátek i předseda bavorské vlády Markus Söder, který v německém Selbu zahajoval Bavorsko-české týdny přátelství.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ČD

Štítky Cheb, Elektrifikace, Vlaky, Německo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Chebu znovu svitla naděje na elektrifikaci tratě do Německa  |  Doprava  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.