Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Letní letecká linka Karlovy Vary – Burgas otevřena nebude

Společnost Čedok, která měla zájem vypravovat z Karlových Varů charterové letecké spoje do Bulharska, musela od svého záměru odstoupit. Podle slov Jana Bureše (ODS), náměstka hejtmana Karlovarského kraje nesehnal Čedok dopravce, který by lety z krajského města provozoval. Kraj přitom schválil na tyto lety dotaci ve výši 1,3 milionu korun.

„Čedok nám oznámil, že se mu nepodařilo sehnat leteckého operátora, který by linky z Karlových Varů zajišťoval.  Uvažovalo se o linkách, které by měly mezipřistání v Pardubicích nebo Praze, ale nakonec ze všeho sešlo. My jsme chtěli na každý let přispět částkou sto tisíc korun právě kvůli zvýšeným nákladům na mezipřistání,“ vysvětlil Jan Bureš s tím, že část těchto peněz by ale samozřejmě zůstala v pokladně karlovarského letiště, odkud by letadla startovala.

Celkem bylo v plánu vypravit z Karlových Varů do bulharského letoviska Burgas během letošní letní sezony 13 letů. Nakonec nebude ani jeden, protože je společnost Čedok zrušila.

„Vzhledem k tomu, jaká je aktuální situace v cestovním ruchu i v letecké dopravě, je možné, že schválenou dotaci přesuneme do rozpočtu letiště přímo. Kvůli covidové pandemii se totiž nedá vůbec předvídat, kdy se situace zlepší,“ pokračoval dále náměstek.

Vedení letiště i Karlovarského kraje předpokládá, že by se po zlepšení pandemické situace mohly letecké spoje do Ruska obnovit. Ty provozovala společnost Poběda , která několikrát svůj zájem v pokračování leteckého spojení mezi Karlovými Vary a Moskvou deklarovala. „Jejich konečné rozhodnutí je ale samozřejmě závislé na vývoji pandemie ve světě, otevření leteckého i cestovního trhu a samozřejmě je i otázkou, jak se do situace promítnou současné velmi napjaté česko-ruské vztahy,“ dodal Jan Bureš, který připustil, že malá letiště jako jsou Karlovy Vary, budou mít velké problémy s obnovením svého provozu.

Jednatel letiště Jiří Pos před nedávnem sdělil, že s obnovou pravidelných spojů mezi Karlovými Vary a Moskvou se počítá v období léta a podzimu. "Nyní je situace stále nejasná, ale v období říjen–prosinec, by se mělo létat až třikrát týdně s průměrnou obsazeností 85 procent letadla, což je zhruba 160 osob," sdělil Jiří Pos.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto kr-karlovarsky

Štítky letecká doprava, letiště Karlovy Vary, Karlovy Vary, Burgas, Moskva, Poběda, Čedok, Jan Bureš, letiště, Karlovarský kraj, ODS, Bulharsko, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Letní letecká linka Karlovy Vary – Burgas otevřena nebude  |  Doprava  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.