Počasí dnes6 °C, zítra6 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Opravy krajských silnic letos spolykají půl miliardy korun

Finančně nejnáročnější letošní opravou bude rozšíření silnice Lom – Podstrání na Sokolovsku, které je odhadováno na devadesát milionů korun. V červnu má pak být podle náměstka hejtmana Jana Bureše (ODS) definitivně dokončen obchvat Mariánských Lázní.

„Rekonstrukce a opravy krajských silnic nikdy nekončí, některé akce jsme zahájili už v minulém období a pokračujeme v nich i letos. V pátek budou zahájeny práce na úseku lom – Podstrání, kde je třeba rozšířit silnici, položit nové asfaltové souvrství a vystavět opěrné zdi. V červnu by pak měla skončit jedna z největších investic na krajských silnicích v poslední době, a to obchvat Mariánských Lázní,“ sdělil Jan Bureš.

Krajská správa a údržba silnic (KSÚS) má v letošním roce naplánovány investiční akce na silnicích II. a III. tříd v celkovém objemu 352 miliony korun a neinvestiční akce za cca 145 milionů korun. Část peněz přitom získají silničáři z  EU a ze Státního fondu dopravní infrastruktury ČR (SFDI). Vyplývá to z provozního plánu KSÚS, který odsouhlasila Rada Karlovarského kraje.

„Vedle větších akcí se ale soustředíme i na souvislé opravy vozovek, obnovu dopravního značení na silnicích, odvodnění komunikací, zajištění bezpečnosti silničního provozu prostřednictvím instalace svodidel a další věci, které je třeba udělat, aby řidiči mohli jezdit na silnicích v kraji komfortněji,“ pokračuje dále náměstek hejtmana.

Dalšími úseky, které by měly v letošním roce projít rekonstrukcí je například modernizace silnice Vladořice – Močidlec financovaná s příspěvkem z Integrovaného regionálního operačního programu. S podporou ze SFDI dojde k rekonstrukci mostu v Milhostově a v Rotavě.

„V plánu je i druhá etapa statického zajištění silnice ze Stříbrné na Bublavu a modernizace křižovatky Cheb - Hradiště,“ doplnila Jana Pavlíková, mluvčí Karlovarského kraje.

Krajská správa a údržba silnic Karlovarského kraje rovněž jedná o úvěru, který potřebuje na předfinancování a spolufinancování projektů oprav silnic na nadcházející období do roku 2027, kdy bude možné čerpat další finance z EU.

„Jedná se o úvěrový rámec ve výši 1 miliardy korun, přičemž zhruba 500 milionů se plánuje využít na předfinancování projektů s evropskou dotací, dalších 500 milionů bude rozloženo na realizaci souvislých oprav, mostů, součástí a příslušenství silnic II. a III. tříd v Karlovarském kraji v období let 2021-2027,“ vysvětlil Jan Bureš s tím, že pro čerpání úvěru musí mít KSÚS nastaveny co nejvýhodnější podmínky.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto archiv

Štítky silnice, doprava, opravy, rekonstrukce, SFDI, Karlovarský kraj, dotace, oprava, Jan Bureš, Mariánské Lázně, ODS, Státní fond dopravní infrastruktury, okres Sokolov, Evropská unie, úvěr

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Opravy krajských silnic letos spolykají půl miliardy korun  |  Doprava  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.