Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Návrat motorkářů na silnice po zimní pauze je podle odborníků kritickým obdobím

S příchodem jara naplno začala motorkářská sezona. Motocyklisté přitom dlouhodobě patří ke zranitelným skupinám silničního provozu, loni byli účastníkem 3233 dopravních nehod, což je meziročně asi o šest procent méně. Motorkáři zavinili 60 procent z těchto nehod. Upozornil na to dnes BESIP. Letos během prvního čtvrtletí na cestách zemřelo při nehodách sedm motocyklistů. Loni za celý rok 61, což je meziročně o 14 méně.

Návrat na silnice po zimní pauze je podle odborníků kritickým obdobím pro motocyklisty. Během zimy totiž mnoho z nich ztratili řidičské návyky a vyježděnost. Silnice jsou navíc ještě po zimě studené, což způsobuje špatnou přilnavost pneumatik a stále na nich leží spousta nečistot, prachu i štěrku po zimních údržbách. BESIP proto apeluje na důkladnou přípravu motocyklu před vyjetím. Připravit by se na motorkáře na silnicích měli i řidiči aut.

Loni sice počet nehod i jejich tragických následků mezi motorkáři mírně klesl, roli však z části hrála i koronavirová krize. Ta provoz lehce oslabila. I tak motocyklisté nadále patřili k rizikovým skupinám na silnicích. Nejzasaženější věkovou skupinou co do následků nehod byli motocyklisté ve věkové kategorii 45-54 let, mezi kterými bylo usmrceno 12 lidí a 93 jich bylo těžce zraněno. Mezi usmrcenými a zraněnými převládali muži. Celkem bylo loni při nehodách s účastí motocyklistů usmrceno 59 mužů a dvě ženy. 

Nejen motorkáři, ale i řidiči automobilů by měli být při řízení empatičtí neboť po zimní přestávce se na silnících opět objevuje zvýšený počet motocyklistů. Zvlášť by měli dávat pozor, když se připojují na hlavní silnici nebo odbočují vlevo, aby motocyklisty nepřehlédli!

„V porovnání s ostatními řidiči je u motocyklistů častější příčina nehod kvůli vysoké rychlosti a nepřizpůsobení jízdy, dále také kvůli riskantnímu předjíždění, vědomému nerespektování pravidel silničního provozu nebo kvůli reakci v panice. Při zranění motocyklistů potom nejčastěji dochází k poranění hlavy nebo dolních a horních končetin,“ vysvětluje vedoucí oddělení BESIP ministerstva dopravy Tomáš Neřold.  

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky doprava, nehoda, motorkáři, BESIP, prevence, havárie, silnice, koronavirová krize

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Návrat motorkářů na silnice po zimní pauze je podle odborníků kritickým obdobím  |  Doprava  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.